Krájení ovoce a zeleniny zanechává na nástrojích, především na čepelích nožů, nánosy, které postupně snižují jejich funkčnost a zhoršují ostří, jež se promítá do stále problematičtějšího použití zejména proto, že čerstvé ovoce a zelenina obsahují různé agresivní látky – především kyseliny. Pokud nečistoty na čepeli zasychají, ztrácí ostří své požadované charakteristiky. Tento jednoduchý japonský trik vám pomůže udržovat ostří vždy v perfektním stavu a připravené na další úkoly.
Použití kancelářské gumičky pro udržování čistého ostří
Trik, který byl vynalezen v Japonsky a který pomáhá udržovat čepel prostou veškerých nánosů při krájení ovoce a zeleniny, využívá obyčejnou kancelářskou gumičku větší velikosti. Ta se jednoduše zaváže na čepel ve výšce ostří a během krájení postupně odstraňuje ulpívající části potravin.
Krájení je tak mnohem snadnější, rychlejší a efektivnější. Gumička se natáhne podél čepele, přeloží a stáhne na horní hraně.
Jak se gumička aplikuje
Kancelářskou gumičku je možné natáhnout na jakýkoliv nůž – díky pružnosti nabízí velmi dobré podmínky pro utažení.
Před použitím je dobré gumičku ošetřit, aby do potravin nezanesla zbytky pryže.
Ideálně se čistí mýdlovou vodou a poté se důkladně osuší. Gumičku měníme před každým krájením, vhodné je si vzít si vždy novou ošetřenou gumičku, kterou pevně na čepeli zajistíme, tzn. na horní hraně se vytvoří uzel tak, aby v prostoru u ostří byla gumička vždy dokonale natažená.
Používáním se pružnost gumičky ztrácí, právě proto je potřeba ji po použití sejmout a před každým krájením vyměnit.
Použití nože s gumičkou
Hlavním důvodem opatřování čepele gumičkou je její schopnost odstraňovat větší kusy z čepele již při krájení.
Ulpělé částečky a tekutina se z nože odstraňuje automaticky při každém zářezu. Používání se vám zprvu může jevit jako náročné, jakmile si však na přítomnost gumičky zvyknete, zjistíte, že celý proces krájení se podstatě zrychlí.