Japonský způsob krájení ovoce a zeleniny nožem s gumičkou patří mezi nejlepší na světě

                   

Krájení ovoce a zeleniny zanechává na nástrojích, především na čepelích nožů, nánosy, které postupně snižují jejich funkčnost a zhoršují ostří, jež se promítá do stále problematičtějšího použití zejména proto, že čerstvé ovoce a zelenina obsahují různé agresivní látky – především kyseliny. Pokud nečistoty na čepeli zasychají, ztrácí ostří své požadované charakteristiky. Tento jednoduchý japonský trik vám pomůže udržovat ostří vždy v perfektním stavu a připravené na další úkoly.

Použití kancelářské gumičky pro udržování čistého ostří

Trik, který byl vynalezen v Japonsky a který pomáhá udržovat čepel prostou veškerých nánosů při krájení ovoce a zeleniny, využívá obyčejnou kancelářskou gumičku větší velikosti. Ta se jednoduše zaváže na čepel ve výšce ostří a během krájení postupně odstraňuje ulpívající části potravin.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Krájení je tak mnohem snadnější, rychlejší a efektivnější. Gumička se natáhne podél čepele, přeloží a stáhne na horní hraně.

Jak se gumička aplikuje

Kancelářskou gumičku je možné natáhnout na jakýkoliv nůž – díky pružnosti nabízí velmi dobré podmínky pro utažení.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Před použitím je dobré gumičku ošetřit, aby do potravin nezanesla zbytky pryže.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Ideálně se čistí mýdlovou vodou a poté se důkladně osuší. Gumičku měníme před každým krájením, vhodné je si vzít si vždy novou ošetřenou gumičku, kterou pevně na čepeli zajistíme, tzn. na horní hraně se vytvoří uzel tak, aby v prostoru u ostří byla gumička vždy dokonale natažená.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Používáním se pružnost gumičky ztrácí, právě proto je potřeba ji po použití sejmout a před každým krájením vyměnit.

Použití nože s gumičkou

Hlavním důvodem opatřování čepele gumičkou je její schopnost odstraňovat větší kusy z čepele již při krájení.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Ulpělé částečky a tekutina se z nože odstraňuje automaticky při každém zářezu. Používání se vám zprvu může jevit jako náročné, jakmile si však na přítomnost gumičky zvyknete, zjistíte, že celý proces krájení se podstatě zrychlí.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články