Jedlé květiny ze zahrady. Budete ohromeni tím, co vše můžete jíst a jak promění jídla k nepoznání

                   

Příroda nám poskytuje mnohem více jedlých rostlin, než si nejspíš myslíme. Nejde ani zdaleka jen o ovoce, zeleninu a několik málo druhů notoricky známých bylinek. Její nabídka je mnohem větší, a to zejména u květů. Mnohdy je dokonce jíme, ani o tom nevíme. Například brokolice nebo květák jsou vlastně zdužnatělá květenství a něco podobného platí i pro artyčok. Ale co květiny, rostoucí třeba v trávníku?

Sedmikráska se skvěle hodí do vývarů

Známá sedmikráska chudobka (Bellis perennis) na nás ze zeleného koberce leckdy pokukuje už od brzkého jara. Její květy sice nejsou aromatické, chutnají však mírně kořeněně. Skvěle se uplatní ve vývarech, salátech nebo jako jedlá ozdoba na chlebíčky. Tepelnou úpravu však snese jen krátce.

iZdroj fotografie: Unsplash

Dopřejte si i chutné a voňavé fialky

Správně se tato rostlina jmenuje violka zahradní (Viola × wittrockiana). Nejčastěji si ji trháme do vázy a těšíme se její vůní, ovšem skvěle se snoubí i se všemi dezerty. Její květy lze konzumovat jen tak, nebo je můžete obalit i v cukru. Chutnají poté výtečně.

iZdroj fotografie: Pixabay

Málo známý modrý krasavec z meze

Na první pohled by brutnák lékařský (Borago officinalis) mezi jedlé květiny zařadil málokdo, jeho stonky a listy se totiž doslova ježí množstvím ostrých chloupků. Ovšem květy naštěstí ničím podobným nedisponují a jejich chuť se skvěle snoubí zejména s okurkou. Na chlebíčky jde tedy o doplněk přímo ideální.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Měsíček nepatří jenom mezi léčivky

Když se řekne měsíček lékařský (Calendula officinalis), většinou si vybavíme masti pro hojení nejrůznějších poranění, které se z jeho čerstvých i sušených květů vyrábí. Okvětní plátky se však hodí i do studené kuchyně. Ozvláštní především saláty, ale také těstoviny se smetanovou omáčkou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pampeliška poskytne jedlé listy i květy

A co pampeliška nebo také smetanka lékařská (Taraxacum officinale)? Na jaře si do salátů přidejte její mladé lístky a později do polévek také květy. Vyrobíte z nich rovněž chutný pampeliškový med a natrhané (bez hořkého středu) skvěle ochutí třeba jogurty či zakysanou smetanu, které si dopřáváte jako dezert.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Inspirujte se Středomořím a květy cukety

Mezi další zajímavé adepty pro kulinářské využití patří cuketové květy (Cucurbita pepo). Ale pozor, jsou velmi jemné. Můžete je sice obalit v trojobalu a smažit, ale jen s největší opatrností. A pokud je ještě předtím zvládnete naplnit jemným smetanovým sýrem, nebudou mít na talíři chybu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dorty ozdobí královna všech květin

Hledáte efektní dekoraci pro zvláštní příležitosti? Pak vám určitě přijde k chuti růže (Rosa). Aromatické lístky chutnají skvěle samy o sobě, ale pokud je navíc namočíte v bílku a obalíte v moučkovém cukru, uplatní se i jako perfektní ozdoba na slavnostní zákusky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kosmatice chutnají nejlépe smažené

A nesmíme zapomenout ani na bez černý (Sambucus nigra) a jeho bohatá květenství, kterým říkáme kosmatice. Obalte je v těstě z mouky, mléka a vajec a osmažte je podobně jako palačinky. Servírované s džemem nebo vanilkovým cukrem jednoduše nemají chybu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Lichořeřišnici lze i nakládat

Další báječnou jedlou květinou je určitě lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). Obvykle o ní víme, že její poupata lze naložit stejným způsobem jako kapary do octa a soli (chutnají poté velmi podobně jako jejich středomořský originál). Ovšem i samotné květy lze jíst, a to především v salátech nebo k masu. Mají totiž mírně kořeněnou chuť, která se s těmito chody skvěle doplňuje.

iZdroj fotografie: Pixabay

S levandulí to raději nepřehánějte

V poslední době se květy levandule (Lavandula angustifolia) přidávají zejména do třeného pečiva nebo do sušenek. Ale pokud to také chcete zkusit, dbejte na správné dávkování. Jedna lžička obvykle stačí. Je-li totiž levandule v těstě moc, chutná spíše jako mýdlo.

iZdroj fotografie: Pixabay

Co byste ještě měli vědět

Jen správné určení jedlých druhů květin nestačí. Musíte je také správně sbírat. A to nejlépe tam, kde nebudou vystavovány dlouhodobému působení jakékoliv chemie, ani kupříkladu zplodinám z aut. Pokud tedy nerostou u vás na zahradě, vydejte se pro ně do co nejčistší přírody. Vyplatí se to.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články