Káva může být na zahradě velmi užitečná, ale také může napáchat nenávratné škody. Vyhněte se nejčastějším chybám

                   

Kávu si dopřáváme zejména kvůli zásobám cenných látek, které obsahuje. Jde zejména o vitamíny skupiny B (riboflavin, kyselina pantothenová, thiamin, niacin a kyselina listová), ale také o důležité minerály, jako je mangan, draslík, fosfor a hořčík. Řada těchto látek v kávové sedlině zůstává i poté, co si dopřejeme svůj oblíbený šálek. A jak je využít na zahradě?

Káva má mírně kyselé pH, nehodí se tedy všude

I když bývá tento pomocník často prezentován jako univerzální výživová směs pro celou zahradu, není tomu tak. Je nutné myslet na to, že pH kávy je vždy mírně kyselé, a nejvíce tedy bude vyhovovat kyselomilným rostlinám. Mezi ty nejčastěji pěstované patří vřes, vřesovec, hortenzie, borůvka, brusinka, klikva, magnolie, begonie, rododendron a azalka. A kávu milují také růže všech druhů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Káva najde uplatnění i na zeleninové zahrádce

Ne vždy však musí být dělení takto striktní. Dlouhodobě osvědčené je například přihnojování kávou u okurek. Musíte však dodržovat několik důležitých pravidel. Nejlépe uděláte, pokud kávu zapracujete do půdy ještě před výsadbou. Pokud to není možné, udělejte to dodatečně, ovšem dbejte na to, aby se vždy nacházela minimálně 10 centimetrů od kořenů. Důvodem je právě její kyselé pH, které může na čas zbrzdit růst rostliny.

A jaké další druhy zeleniny si hnojení kávou velmi rychle oblíbí? Sázkou na jistotu jsou jahody, mrkev a rajčata. Buďte však opatrní a nepřidávejte kávu na záhon častěji než 1–2x do měsíce. Pamatujte si, že nejvíce živin potřebují rostliny během kvetení a růstu plodů či podzemních částí. Před tímto obdobím nebo po něm je naopak nutné množství hnojiva ubrat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vyžeňte ze své zahrady slimáky a mravence

Lidem je vůně kávy obvykle velmi příjemná. Ovšem slimáci nebo mravenci to cítí docela jinak. Všeobecně tedy platí, že kam vysypete kávu, tam se vydávat nebudou. Kávovou sedlinou tak můžete ohraničit všechny záhony a jiné plochy, kam nemají mít tito škůdci přístup. Nejméně jednou týdně je však nutné tuto bariéru obnovovat, své typické aroma totiž rychle ztrácí.

Pokud ale nemáte kávy dost (což je docela možné, pokud nevlastníte menší kavárnu), doplňte ji bylinkami, které těmto nezvaným návštěvníkům také nevoní. Jde například o česnek či cibuli (i ozdobné varianty). Osvědčuje se také kopr, bazalka, máta, petržel, pelyněk a levandule. Čím aromatičtější kultivary pořídíte, tím lépe. U máty tak doporučujeme starou dobrou peprnou nebo stále oblíbenější švýcarskou, jež doslova dokážou vonět na dálku.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Ochraňte se před komáry, ani oni nemají kávu rádi

Také se v létě potýkáte na své terase s obtížnými roji bodavého hmyzu? Obvykle mu vévodí komáři, které pracně odháníme svíčkami s citronelou nebo jinými přírodními esencemi. Pokud se vám však během zimy podaří nasušit dostatek kávové sedliny, nemusíte za ně utrácet. Sedlinu poté jednoduše zapalte společně s bobkovým listem tam, kde si dopřáváte zasloužený večerní odpočinek.

Káva bude vydávat aroma, které překryje to vaše, a komáry tak zmate. Díky svému způsobu života jsou totiž na některé pachy přirozeně citlivější. Bobkový list pak vytvoří žádoucí dým. Směs zapalujte na hliníkovém tácku, alobalu nebo na jiné nehořlavé podložce. Voní vcelku příjemně a pro lidi je neškodná. A jestliže ji zapálíte během dne, pak jako bonus zjistíte, že odhání i mouchy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články