Použijte sílu kopřivy a zbavte svou zahradu škůdců. Starodávný recept na kejdu vám s tím pomůže

Není třeba používat na zahradě umělá hnojiva a pesticidy, když nám vhodné rostliny pro jejich přípravu rostou přímo pod nosem.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Obvykle je kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) vnímána jako úporný plevel, který se navíc dokáže neopatrným zahrádkářům odvděčit nepříjemným popálením. Ovšem její listy obsahují řadu cenných látek. Jde zejména o vitamíny A, B, C a E a minerály železo, vápník a draslík. Skvěle se tedy uplatní jako hnojivo nebo přírodní prostředek proti škůdcům. A stejné účinky má i její drobnější sestřička kopřiva žahavka (Urtica urens).

Připravte si kejdu z čerstvých kopřiv

Bude vám stačit jeden kilogram čerstvé natě. Pokud máte na zahradě nějaký nepoužívaný kout, natrháte potřebné množství celkem snadno. Kopřivy vložte do plastové nádoby (kovová není vhodná) a zalijte je deseti litry vody. Ta by měla být nejlépe dešťová, ale pokud ji nemáte, poslouží vám i odstátá z vodovodního řadu.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Po několika dnech začne kejda zapáchat, ovšem odolejte pokušení nádobu čímkoli přikrývat. Celý proces musí probíhat za přístupu kyslíku, jinak nebude účinný. V každém případě je však dobré provádět výrobu kejdy na odlehlé části zahrady, kde nebude nepříjemný zápach nikomu vadit.

Po dvou týdnech budete mít hotovo

A jak dlouho vlastně celý proces výroby trvá? Bohužel to není nic, co by se dalo jakkoliv uspěchat. Hotovo bude teprve po dvou týdnech, dříve určitě ne. A to za předpokladu, že se vám podaří kejdu každý den pečlivě promíchat, jinak se vše ještě o něco zpomalí. Po několika dnech se na povrchu vody začne tvořit pěna.

Zdroj fotografie: Pixabay

To je zcela přirozená součást procesu, a právě podle její přítomnosti poznáte, kdy je vše připravené k použití. Nebo tedy spíše podle její nepřítomnosti. Jakmile totiž zmizí (a kejda zhnědne), máte hotovo. Pro větší účinnost lze na počátku ke kopřivám přidat ještě řebříček obecný (Achillea millefolium).

Kejdu lze použít jako roztok i hnojivo

Hotová kejda z kopřiv obsahuje řadu cenných látek. Nejvíce jich nabídne v případě, že se vám podařilo nasbírat kopřivy ještě před květem. Ale jako hnojivo by byla kejda příliš koncentrovaná, a proto ji nařeďte v poměru 1 : 10 a použijte jako zálivku.

Návod na výrobu kopřivové kejdy alias jíchy

Uplatní se však i jako postřik. V takovém případě ji však musíte naředit víc, aby vaši zeleninu nebo ovocné keře nepopálila. Na jeden díl kejdy tedy přidejte dvacet dílů vody. Vše přeceďte a přelijte do postřikovače. Listy ošetřujte do skanutí proti mšicím, vlnatce a dalším škůdcům.