Konec kousavým svetrům, domácí avivážový roztok změkčí i nejkousavější kousky a zamezí škrábání

                   

S kousavým svetrem se v průběhu života setkal snad každý z nás. Tato nepříjemná vlastnost se nevyhýbá ani těm nejkrásnějším kusům oblečením. Co dělat, pokud se takového kousku nechceme vzdát, a zároveň nám záleží na pocitu pohodlí? Existuje jeden kouzelný trik, který udělá i z těch nejkousavějších materiálů látku příjemnou na dotyk.

Zejména v průběhu podzimních a zimních měsíců jsou svetry nepostradatelnými součástmi šatníku. Příjemné zahřátí však může značně znepříjemnit škrábání a kousání látky, k čemuž dochází především u vlněných svetrů. Právě toto nepohodlí častokrát vede k neoblíbenosti daného kousku oblečení. S tím je však konec. Vyzkoušejte tento trik, který váš svetr zbaví kousavosti jednou provždy.

Odteď už jen měkké a hřejivé

Změkčující kúra se skládá  ze dvojice jednoduchých úkonů, kterých si byly vědomy již naše babičky.

Nejprve si připravíme roztok. Na něj budeme potřebovat tyto ingredience:

  • Bílý ocet – 5 lžic
  • Aviváž
  • Studená voda

Nejprve naplníme umyvadlo studenou vodou, do níž přidáme bílý ocet. Roztok promísíme a vložíme do něj naruby otočený svetr – tak, aby byl do kapaliny zcela ponořen. Takto jej necháme po dobu 15 minut.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Poté tekutinu vypustíme. Dokud je svetr vlhký, dáme si do dlaní aviváž (či jiný změkčující prostředek) a rozetřeme ji po celém svetru. Vlákna jemně masírujeme – tak, aby do jejich struktury proniklo co největší množství aviváže. Je důležité si počínat opatrně – vlákna příliš nenapínáme, v opačném případě hrozí ztráta původního tvaru oděvu.

Aviváž ponecháme působit alespoň 30 minut, následně svetr důkladně opláchneme studenou vodou. Nadbytečnou tekutinu posléze jemně vyždímáme a svetr necháme volně uschnout.

Je-li svetr zcela suchý, složíme jej a vložíme do uzavíratelného plastového vaku. Ten umístíme do mrazáku, kde jej necháme přes noc.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články