Když se řekne kopřiva, obvykle si vybavíme velmi úporný plevel. Jde ovšem také o skvělé hnojivo a po všech stránkách široce působící insekticid z přírody. Stačí ji jen upravit tím správným způsobem a následně vsadit na co nejlepší postup aplikace. Jen s touto jedinou rostlinou hravě obstaráte celou zahradu.
Jak vyrobit hnojivo z kopřiv
Výroba samotné kopřivové jíchy nebo také kejdy není vůbec složitá. Do poloviny vhodné nádoby (mělo by jít o plastový kbelík nebo jinou plastovou nádobu) o objemu nejméně 5 až 10 litrů nasypte posekané kopřivy a zalijte je vodou. Směs nechte 2 týdny kvasit a každý druhý nebo třetí den ji promíchejte. Poté lze hnojivo jednoduše použít – tedy po přecezení a zředění vodou v poměru 1:10.
Postřik z kopřiv pro rostliny
Pro postřik je vhodné zvolit ředění 1:15. Tehdy kromě výživy dodá tento prostředek vašim rostlinám i jiný benefit – vypudí nebo rovnou zahubí většinu nechtěných škůdců. Může jít o mšice, molice nebo třeba o housenky běláska zelného. Tuto ochranu lze v zásadě aplikovat na jakoukoli zeleninu.
Nejvíce ji milují rajčata, okurky, jahody, papriky a mrkev. Ovšem česnek, cibule a luštěniny naopak kopřivové hnojivo nemají rádi. A proč? Látky obsažené v nálevu totiž velmi negativně ovlivňují vývoj těchto plodin. Konkrétně řečeno – brzdí jejich růst. To byste zcela jistě nechtěli.
Co ještě vědět
V červenci a srpnu je tato výživa rostlin zcela dostačující, později je nutné zahrádku přihnojovat komplexním hnojivem, připraveným například z jódu, popela a kyseliny borité. Je také třeba si uvědomit, že před použitím hnojiva z kopřiv by měla být půda na záhoncích dobře navlhčena.
Lze tak předejít nebezpečnému poškození kořenů. Do nádoby s kejdou lze kvůli většímu obsahu živin přidat i jiné plevely. Kopřivové hnojivo velmi dobře působí například v kombinaci s pampeliškou a kontryhelem nebo řebříčkem.
Jaká další přírodní hnojiva používáte při péči o své rostliny vy?