Rekordně rychlý kompost za 18 dní – vyzkoušejte HOT kompostování, které vás jako bonus zbaví všech zárodků nemocí a plevelů

Pokud byste rádi svou zeleninovou zahradu vyživili v rekordně krátkém čase, můžete si kvalitní kompost vytvořit už za 18 dní.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Na první pohled to vypadá jako nesmysl. Každý přece ví, že výrobu kvalitního kompostu prostě nelze uspěchat. Dobrý kompost bývá k mání tak za osm měsíců, nebo ještě lépe za rok. Nebo ne? Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley se rozhodli vyzkoušet proces rychlého aerobního kompostování v kombinaci s vysokými teplotami, aby se pokusili co nejvíce podpořit prospěšné mikroorganismy v jejich činnosti. A totéž můžete udělat i vy.

Pravidla horkého kompostování

Nestačí však jen vzít třeba trávu a naházet ji na jednu hromadu. Je nutné dodržet několik pravidel.

  • Teplotu kompostu je nutné udržovat mezi 55 až 65 °C.
  • Poměr uhlíku a dusíku v použitých kompostovaných materiálech musí být přibližně 25-30:1.
  • Hromada kompostu nesmí být menší než 1 m x 1 m a na výšku musí měřit zhruba 1,5 metru.
  • Kompostovaný materiál s vysokým obsahem uhlíku (například větve stromů) je třeba rozdrtit.
  • Kompost je nutné každý druhý den obracet zvenčí dovnitř a naopak, aby se důkladně promíchal a uvnitř se mohly rozběhnout ony žádoucí „horké“ procesy.

Jak postupovat při výrobě 18denního kompostu

Pamatujte si, že materiály s vysokým obsahem uhlíku jsou většinou ty suché, tedy „hnědé“ části kompostu. Patří sem například piliny, lepenka, sušené listí, sláma, dřevité nebo vláknité materiály apod. Naopak materiály s vysokým obsahem dusíku jsou vlhké a „zelené“. Jde například o posekanou trávu, zbytky ovoce a zeleniny, zvířecí hnůj apod. A jak zajistit správný poměr? Použijte kbelíkovou metodu.

Ta říká, že ke dvěma kbelíkům suchého materiálu obsahujícího uhlík je nutné přidat jeden kbelík materiálu bohatého na dusík a máte hotovo. Musíte je také navzájem prokládat (zelenou vrstvu na hnědou). Nakonec kompost velmi dobře navlhčete (po stlačení se musí objevit pár kapek vody) a nechte ho 4 dny uležet (tento den a další tři dny). Po tuto dobu kompost neotáčejte.

Zdroj fotografie: PxFuel

Aktivátor kompostu proces urychlí

ještě před samotným navlhčením však můžete do středu hotové hromady umístit přírodní aktivátor kompostu. Jde o některé bylinky jako je kostival, kopřiva nebo řebříček, anebo také živočišný nebo rybí materiál, případně také o moč nebo starý kompost. Všechny tyto složky vám pomohou rychle zahájit proces kompostování.

5. den kompost otočte

V tento den si vezměte k ruce pořádné vidle a otočte hromadu kompostu tak, abyste její vnější stranu dostali dovnitř a naopak vnitřek ven. Nejlépe to lze udělat tak, že vnější část hromady přeházíte na místo vedle a poté na ni navršíte zbytek kompostu. Ujistěte se také, že je vlhkost stále dobrá a případně se nebojte kompost navlhčit.

Pokud ovšem vaše hromada kompostu příliš zvlhne (například vlivem deště), rozhrňte ji nebo v ní udělejte díru asi o šířce 7–10 cm. Počítejte však s tím, že tento zásah zpozdí kompostování o několik dní. Před příchodem velkých dešťů se proto vyplatí zakrýt kompost plachtou. V tomto způsobu otáčení pokračujte každý druhý den. A jak poznáte, že vše probíhá tak, jak má? Strčte dovnitř kompostu ruku. Pokud je uvnitř nepříjemné teplo, je vše v pořádku.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak poznat, že je vše v pořádku

Pamatujte si však, že od 18. dne teplota klesá, což je zcela v pořádku. Po celou dobu by také měl kompostování provázet poměrně příjemný „teplý“ zápach. Pokud ovšem vaše hromada začne vonět po amoniaku, pak obsahuje nedostatek dusíku. Přidejte do něj tedy například pořádnou náruč posekané trávy. Pokud se však k zápachu přidává i velmi rychlý úbytek objemu, pak máte problém přesně opačný a musíte přidat piliny nebo štěpku.

Hromadu kompostu také vždy umístěte do oblasti, kde bude chráněna před přílišným slunečním zářením. To je nutné proto, aby kompost nevysychal. Prostor potřebný pro vaši hromadu by měl být asi 1,5 x 1,5 metru, to abyste měli dostatek místa pro otáčení kompostu. A jak poznat, že je kompost hotový? Jestliže v něm nedokážete identifikovat žádnou z původních složek (tráva, listy apod. se slijí v jednolitou hmotu) a jako bonus se do něj nastěhují žížaly, tak ho můžete směle použít.

Výhody HOT metody kompostování

Už za 18 dní můžete mít díky této metodě na své zahradě přes 1 kubický metr bohatého tmavého kompostu. A nebude vás to stát téměř nic. Navíc dojde díky vysokým teplotám ke zničení semen všech plevelů i k likvidaci zárodků chorob a škůdců. Bez obav ho tedy můžete využít opravdu kamkoliv.

Jaké jsou vaše tipy pro efektivní zahradničení?

Podívejte se na HOT kompostování v praxi, k videu je dostupný automatický překlad