Skladování mrkve podle lidového triku zemědělců: Stačí k ní přidat větev stromu, který roste za domem. Mrkev bude zdravá a křupavá až 2 měsíce

Pokud hledáte jednoduchý a levný způsob, jak uchovat mrkev ve sklepě, využijte jednu divoce rostoucí rostlinu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mrkev dokáže být na uskladnění poměrně obtížná. Rychle začíná hnít nebo například rašit, takže se nelze spolehnout na to, že bude až do jara v dobré kondici. Ovšem můžete si pomoci malým trikem, který vás navíc nebude stát skoro nic.

Uskladněte mrkev díky jeřábu

Stačí se jen vydat do lesa a najít tu volně rostoucí jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia). Jde o poměrně běžnou dřevinu, která se na podzim prozradí červenými plody – jeřabinami. Ty mají mnohé léčivé účinky. Mimo jiné pročišťují ledviny a močové cesty, což se na podzim rozhodně hodí. Čaj z jeřabin také udržuje zdravé dýchací cesty a velmi komplexně podporuje imunitní systém.

A pokud je užíván pravidelně, tak rovněž upravuje zažívání. Málokdo však ví, že jeřáb ptačí zkušenému bylinkáři nabídne i silné antiseptické účinky. Díky nim například eliminuje záněty a afty v ústní dutině – ale také dokáže vaši úrodu ochránit před hnilobami a dalšími nepříjemnostmi. A jak ho použít?

Suché listy jeřábu na mrkev

Stačí, když si v lese natrháte dostatečné množství listí. Nevydávejte se na něj po dešti nebo po silné rose. Před použitím totiž musí dobře proschnout, jinak by se mrkev mohla naopak zkazit o to rychleji. Pak už je stačí na bedny s uskladněnou mrkví nasypat několik centimetrů suchých listů a máte vyhráno. Až do jara vydrží bez jediné poskvrnky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co dělat, aby se mrkev nekazila

Ne vždy je však použití listů jeřábu samospásné. Mrkev totiž potřebuje i správné podmínky, jinak může začít velmi rychle klíčit. Obvykle je na vině příliš vysoká teplota, ovšem svou roli může hrát i příliš vysoká vlhkost. Navíc pokud jsou oba tyto faktory přítomny současně, je poměrně obtížné vyhnout se výskytu klíčků na uskladněné mrkvi, i kdyby byla po jiných stránkách uskladněna sebelépe.

Proto je v první řadě nutné snížit teplotu ve sklepě a zároveň také udržovat úroveň vlhkosti na optimální úrovni. Běžná skladovací teplota by tak měla být 0 až +2 stupně a úroveň vlhkosti okolo 85 až 95 %. Pokud to však nejste schopni zajistit, vsaďte na malý trik.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak zabránit klíčení mrkve

Aby mrkev neklíčila, musíte ji během skladování správně ošetřit. To neznamená nic jiného než odříznout vršek, z něhož vyrůstaly listy. Pokud ovšem tento krok neprovedete včas, nezbude vám nic jiného než naklíčenou mrkev rychle spotřebovat. Je ovšem rovněž možné ji zmrazit.

A jak to provést? Mrkev jednoduše omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Ty poté přesypte do sáčků a uložte do mrazáku. Tím zachráníte všechny vitamíny a další prospěšné látky a zároveň si později ušetříte spoustu času při vaření.

Skladování kořenové zeleniny od A až do Zet

Jaké jsou vaše triky pro správné uskladnění sezónní zeleniny?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články