Michellinský šéfkuchař prozradil kulinářské triky, které je nutno znát a umět

                   

Každý zapálený kuchař má své vlastní vychytávky, které mu usnadňují tvoření kulinářských skvostů. Vybrali jsme pro vás několik z nich, které se budou hodit každým coulem. Můžete si je kromě jiného zapsat i do receptáře, tak se vám nikdy neztratí.

Jak si usnadnit počínání v kuchyni

Zde je několik praktických rad pro milovníky vaření:

  • Pokud budete na pánvi restovat maso, či zeleninu, můžete ji krátce ovonět česnekem. To učiníte tak, že na olej dáte na několik minut jeden celý oloupaný stroužek, a nakonec jej vyjmete.
  • Hledáte inspiraci na dokonalou marinádu? Zkuste následující variaci. Maso bude křehčí, pokud jej naložíte do směsi sójové omáčky a piva (preferujte jen to tmavé, světlé totiž může celý pokrm pokazit hořkostí). Tato směs je vhodná i na zeleninu.
  • Podařilo se vám přesolit polévku? Nezoufejte a vyzkoušejte tuto vychytávku: do gázy zabalte fazole a ponořte je do vývaru. Luštěniny přebytečnou sůl absorbují a máte po starostech.
  • Připravujete pro svou rodinu k obědu játra na roštu? Určitě je nesolte při opékání, mohla by totiž ztvrdnout. Ochucení solí nechte až nakonec.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Další bezvadné tipy pro kuchaře

Při vaření rýže přidejte do vody několik kapek kvasného octa. Tak docílíte sněhově bílé barvy. Aby se vařený vaječný žloutek nelepil na nůž při rozkrojování vejce, nůž namočte do vlažné vody. Čirého vývaru snadněji docílíte tak, když do vody vložíte kostku ledu a přivedete jej k varu. Pokud chcete připravit skutečně chutné mleté maso, přidejte do něj nadrobno pokrájenou cibulku či jemně strouhaný syrový brambor.

i

Každý zapálený kuchař má své vlastní vychytávky, které mu usnadňují tvoření kulinářských skvostů. Vybrali jsme pro vás několik z nich, které se budou hodit každým coulem. Můžete si je kromě jiného zapsat i do receptáře, tak se vám nikdy neztratí.

Jak si usnadnit počínání v kuchyni

Zde je několik praktických rad pro milovníky vaření:

  • Pokud budete na pánvi restovat maso, či zeleninu, můžete ji krátce ovonět česnekem. To učiníte tak, že na olej dáte na několik minut jeden celý oloupaný stroužek, a nakonec jej vyjmete.
  • Hledáte inspiraci na dokonalou marinádu? Zkuste následující variaci. Maso bude křehčí, pokud jej naložíte do směsi sójové omáčky a piva (preferujte jen to tmavé, světlé totiž může celý pokrm pokazit hořkostí). Tato směs je vhodná i na zeleninu.
  • Podařilo se vám přesolit polévku? Nezoufejte a vyzkoušejte tuto vychytávku: do gázy zabalte fazole a ponořte je do vývaru. Luštěniny přebytečnou sůl absorbují a máte po starostech.
  • Připravujete pro svou rodinu k obědu játra na roštu? Určitě je nesolte při opékání, mohla by totiž ztvrdnout. Ochucení solí nechte až nakonec.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Další bezvadné tipy pro kuchaře

Při vaření rýže přidejte do vody několik kapek kvasného octa. Tak docílíte sněhově bílé barvy. Aby se vařený vaječný žloutek nelepil na nůž při rozkrojování vejce, nůž namočte do vlažné vody. Čirého vývaru snadněji docílíte tak, když do vody vložíte kostku ledu a přivedete jej k varu. Pokud chcete připravit skutečně chutné mleté maso, přidejte do něj nadrobno pokrájenou cibulku či jemně strouhaný syrový brambor.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Případné hořkosti čerstvého lilku se zbavíte tak, že jej nakrájíte na plátky, posolíte a necháte pustit šťávu. Tu nakonec omyjete studenou vodou. Koupili jste si v obchodě mandle se slupkou a přemýšlíte, jak je co nejefektivněji oloupat? Ponořte je asi na tři minuty do vroucí vody a pak ihned zchlaďte. Milovníci masových steaků zase ocení tuto radu: pro křupavější kůrku na povrchu maso potřete trochou medu, brandy, vodou, nebo šťávou z granátového jablka.

Nevyčerpatelná studnice kuchařských vychytávek

A aby toho nebylo málo, máme na závěr ještě několik zajímavých tipů. Pakliže máte problém s tím, že hovězí maso hůře ve vývaru měkne, ponořte do polévky omytou banánovou slupku. Místo octa používejte k okyselení pokrmů raději citronovou šťávu. Ta totiž tolik neovlivní chuť pokrmu. Pokaždé když uvaříte nebo upečete maso, nechte jej před pokrájením „odpočinout“ několik minut. Tak se rozprostře dokonale šťáva. Pro plnější chuť přidejte do polévky v poslední fázi mrkvovou šťávu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Bude tak i o něco zdravější. A v neposlední řadě myslete na to, že správný kuchař má vždy dokonale naostřené všechny používané nože. Tak značně eliminujete možnost poranění při krájení surovin.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Případné hořkosti čerstvého lilku se zbavíte tak, že jej nakrájíte na plátky, posolíte a necháte pustit šťávu. Tu nakonec omyjete studenou vodou. Koupili jste si v obchodě mandle se slupkou a přemýšlíte, jak je co nejefektivněji oloupat? Ponořte je asi na tři minuty do vroucí vody a pak ihned zchlaďte. Milovníci masových steaků zase ocení tuto radu: pro křupavější kůrku na povrchu maso potřete trochou medu, brandy, vodou, nebo šťávou z granátového jablka.

Nevyčerpatelná studnice kuchařských vychytávek

A aby toho nebylo málo, máme na závěr ještě několik zajímavých tipů. Pakliže máte problém s tím, že hovězí maso hůře ve vývaru měkne, ponořte do polévky omytou banánovou slupku. Místo octa používejte k okyselení pokrmů raději citronovou šťávu. Ta totiž tolik neovlivní chuť pokrmu. Pokaždé když uvaříte nebo upečete maso, nechte jej před pokrájením „odpočinout“ několik minut. Tak se rozprostře dokonale šťáva. Pro plnější chuť přidejte do polévky v poslední fázi mrkvovou šťávu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Bude tak i o něco zdravější. A v neposlední řadě myslete na to, že správný kuchař má vždy dokonale naostřené všechny používané nože. Tak značně eliminujete možnost poranění při krájení surovin.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články