Hnůj už není potřeba: V konvi na zalévání lze vyrobit účinné hnojivo i z úporného plevelu, dohledali jsme 120 let starý návod

                   

Seznamte se s osvědčeným ekologickým způsobem, jak vypěstovat zdravou, chutnou a dobře vypadající zeleninu. Nebudete potřebovat žádné preparáty z obchodů. Vystačíte si jen s plevelem, který vám běžně roste na zahrádce. Prospěje i rostlinám s vysokými nároky na výživu, které potřebují velmi kvalitní organická nebo minerální hnojiva.

Jak hnojit plodovou zeleninu

Pamatujte si, že většina těchto druhů užitkových plodin potřebuje pravidelnou zálivku a přihnojování, a to zejména v období nasazování plodů. Lepší je vsadit na organická přírodní hnojiva, protože ta jsou zcela přirozená a neškodí půdě ani mikroorganismům, které v ní žijí. Jejich prostřednictvím si navíc zajistíte zdravou a ekologickou zeleninu. Příkladem takového je přírodní kopřivová jícha.

A proč právě kopřivy? Tyto rostliny jsou bohaté na živiny. Jde především o:

  • dusík,
  • draslík,
  • hořčík,
  • železo,
  • vápník,
  • křemík,
  • mangan,
  • zinek,
  • organické kyseliny
  • a minerální soli.

A právě tyto látky velmi pozitivně ovlivňují růst a vývoj rostlin, jejich kvetení a následně samozřejmě i vysoký výnos. Tekuté hnojivo z kopřiv se hodí jak pro rostliny rostoucí volně na záhonku, tak i pro ty, pěstované ve skleníku. A jak ho připravit?

Jak vyrobit hnojivo z kopřiv

Nejlepší je pro jeho přípravu sbírat kopřivy, které ještě nekvetou. Právě ty totiž obsahují nejvíce živin, proto je sklízejte nejlépe na jaře nebo několik týdnů po posečení. Na přípravu hnojiva bude potřebovat:

  • 1 kg nasekané kopřivové natě,
  • 10 litrů vody
  • a plastový kbelík.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

A jak na to? Nasekané kopřivy jednoduše dejte do kbelíku, zalijte vodou a nechte jeden až dva týdny kvasit. Vše záleží na počasí – vysoká teplota urychlí proces kvašení, u té nízké je to přesně naopak. Jednou denně obsah kbelíku důkladně promíchejte, což celý proces urychlí. Jakmile hnojivo přestane pěnit, je připraveno k použití. Přeceďte ho a zřeďte vodou v poměru 1:10. Používejte jako zálivku každé dva týdny.

Jaké zkušenosti máte s výrobou přírodních hnojiv?

Podrobnější návod na výrobu kopřivové jíchy najdete zde
Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články