Ze všech běžných zdraví prospěšných druhů obilí vykazuje oves pravděpodobně nejcennější kosmetické vlastnosti. Právě proto se používá do uklidňujících koupelí nebo zábalů. Ale neměli bychom zapomínat ani na jeho zdravotní působení. Účinky ovesné kaše připravené tím správným způsobem vám totiž mohou přinést ještě mnohem víc. Není tedy jen jakousi nepříjemnou vzpomínkou na dětství, ale skutečně plnohodnotnou součástí zdravé výživy dle studie Harvardu!
Oves a jeho prospěšné vlastnosti
O prospěšnosti klíčení se v posledních letech hovoří opravdu hodně. Tento proces totiž v semenech aktivuje množství prospěšných enzymů, které později prostupují do naší výživy. Jde vlastně o biologické látky, které potřebují rostliny v prvních dnech života ke svému rychlému růstu, k němuž je nutí konkurence okolní vegetace. Ovšem velmi prospěšné jsou i pro lidi. Díky nim totiž můžeme v mnohem větší míře využít například minerály nebo vitamíny.
Nejvíce je zmiňován v tomto ohledu právě oves ( Avena L.). Jde o rod rostlin patřící do čeledi trav a zahrnuje přibližně 35 druhů, převážně pěstovaných člověkem. Nezáleží však na tom, který si dopřáváte, z hlediska výživy jsou až na drobné odchylky rovnocenné. Největší lány ovsa najdeme v Evropě, ale kupodivu také v Severní Americe a západní Asii. Není náročný na vodu ani teplotu, takže se mu daří jak v horách, tak v lehkých, nížinných půdách.
Jaké zdravotní přínosy má oves
Oves a ovesné výrobky jsou dnes široce používány pro léčebné účely. Využívá se sláma, zelené části i zralá zrna. Čaje a nálevy mají antidepresivní a čisticí vlastnosti, zrna jsou pak bohatá na minerální soli. A to především na oxid křemičitý a dále také na prospěšné saponiny a sacharidy. Kvalitní ovesné zrno nám rovněž nabídne také velké množství bílkovin (126 g/kg), přírodních tuků (70 g/kg) a také sacharidy (629 g/kg).
Celkově nám tedy oves poskytuje značné množství cenných vitamínů a minerálů. A nesmíme zapomínat ani na vlákninu, která pečuje o naše zažívání. Prostřednictvím přítomných aminokyselin rovněž stimuluje činnost jater a pomáhá z nich odstraňovat toxické usazeniny. Díky bohatému obsahu křemíku je cennou potravou pro náš mozek a vitamín B1 poté zlepšuje procesy naší paměti a kognitivních funkcích. A tohle vše naklíčení ještě násobí.
Jak připravit naklíčený oves doma
Semínka ovsa je nutné nejdříve dobře propláchnout pod tekoucí vodou. Vložte je do misky s vlažnou vodou a nechte na slunečném místě 6–9 hodin. Následně veškerou tekutinu slijte, misku přikryjte talířkem nebo pokličkou (ale tak, aby oves mohl dýchat) a vše umístěte do temna. Nic dalšího už dělat nemusíte. Druhého dne bude oves nádherně naklíčený a vhodný k běžnému použití. Můžete ho přidat do salátů, nebo si z něj třeba udělat sušenky.
Rychlé sušenky z naklíčeného ovsa
- 4 šálky naklíčeného ovsa,
- 100 g másla,
- cca 1 hrnek kokosového cukru,
- 2 lžíce kakaového prášku,
- 100 ml smetany,
- 80 gramů sušeného mléka,
- 80 gramů arašídového másla.
Do mísy nasypte naklíčená zrna a rozmačkejte je. Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr, kakao, smetanu a také sušené mléko a arašídové máslo. Za stálého míchání uveďte celou směs do varu.
Z horké hmoty tvořte rukama malé sušenky, a to nejlépe na plechu předem vyloženém pečicím papírem. Vše nechte vychladnout a počkejte, až ručně vytvořené koláčky dostatečně ztuhnou, a poté je jednoduše podávejte. Můžete je i namočit v čokoládě nebo třeba vždy spojit dva kousky oříškovým krémem.
Už jste se také na vlastní kůži seznámili s výhodami naklíčeného ovsa?