Nasbírejte si kaštany, pomohou nejen na zahradě, ale i vašemu zdraví

Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky. Stačí je nasbírat a správným způsobem zužitkovat.

                   

Podzim s sebou přináší nespočet potěšení, od zářivých barev měnícího se listí až po svěží vzduch. Jedním z méně známých pokladů tohoto ročního období je kaštan, všestranný plod, který lze využít nejen na zahradě, ale také k různým kulinářským a léčebným účelům, jak poznamenává web Chestnut Hill Tree Farm.

Všestrannost jedlých kaštanů

Jedlé kaštany jsou vynikajícím doplňkem různých kulinářských pochoutek, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také uvedli. Tyto všestranné ořechy lze použít do řady pokrmů, kterým dodají bohatou a ořechovou chuť.

  • Kaštanová polévka a pyré: Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití kaštanů v kuchyni je příprava lahodné kaštanové polévky nebo pyré. Tyto pokrmy nabízejí hřejivou a uklidňující chuť, která je ideální pro chladné podzimní večery.
  • Přílohy a pečení: Kaštany lze použít při přípravě různých příloh a pečiva. Kaštany se mohou péct, vařit nebo dokonce mlít na mouku, ze které se připravuje kaštanové pečivo, chléb a moučníky.

Léčebné využití jedlých kaštanů

Kaštany jsou nejen lahodné, ale také zdraví prospěšné. V tradiční medicíně se používají pro své léčivé účinky, zejména pokud jde o problémy s klouby a žilami. Obsahují totiž sloučeninu zvanou escin, která má protizánětlivé a protiedematózní účinky. Díky tomu jsou kaštany užitečné při léčbě bolestí kloubů a stavů souvisejících s žilami, jako jsou křečové žíly a otoky, jak doporučuje web Healthi Fyme.

Kaštany – se rozhodně nehodí jen jako krmení pro zvířata iZdroj fotografie: Pixabay
Kaštany – se rozhodně nehodí jen jako krmení pro zvířata

Namáčení kaštanů v lihu

Tato metoda se používá k získání léčivých vlastností kaštanů, zejména obsahu escinu. Výsledný nálev lze použít jako lokální léčbu různých onemocnění. O svůj oblíbený recept se s námi podělila i Čtenářka Libuše M. Z Rudky u Kunštátu. „Pro přípravu nálevu z kaštanů očistěte a oloupejte hrst kaštanů a poté je vložte do skleněné nádoby.

Kaštany zalijte vodkou, aby byly zcela ponořené. Nádobu uzavřete a nechte ji několik týdnů stát na chladném a tmavém místě. Alkohol z kaštanů extrahuje prospěšné látky a vytvoří účinnou kaštanovou tinkturu. Tu lze používat lokálně jako masážní olej nebo obklad na bolavé klouby či žíly. Pomáhá snižovat záněty a mírní bolest.“ Léčivé prostředky však vyrobíte i z běžného kaštanu, jak redakce Chalupáři-Zahrádkáři také vyzkoušela.

Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky iZdroj fotografie: Pixabay
Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky

Jsou kaštany jedlé bezpečné k jídlu?

Ačkoli je představa sběru kaštanů lákavá, je nezbytné být obezřetný ohledně místa, odkud je získáváte. Já sama nikdy nesbírám kaštany spadlé u silnice nebo v oblastech v blízkosti zdrojů znečištění. Ale například v parku je ráda nasbírám bez obav, pokud nemá správce nic proti.

Jak využíváte různých plodů podzimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články