Nasbírejte si kaštany, pomohou nejen na zahradě, ale i vašemu zdraví

Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky. Stačí je nasbírat a správným způsobem zužitkovat.

                   

Podzim s sebou přináší nespočet potěšení, od zářivých barev měnícího se listí až po svěží vzduch. Jedním z méně známých pokladů tohoto ročního období je kaštan, všestranný plod, který lze využít nejen na zahradě, ale také k různým kulinářským a léčebným účelům, jak poznamenává web Chestnut Hill Tree Farm.

Všestrannost jedlých kaštanů

Jedlé kaštany jsou vynikajícím doplňkem různých kulinářských pochoutek, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také uvedli. Tyto všestranné ořechy lze použít do řady pokrmů, kterým dodají bohatou a ořechovou chuť.

  • Kaštanová polévka a pyré: Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití kaštanů v kuchyni je příprava lahodné kaštanové polévky nebo pyré. Tyto pokrmy nabízejí hřejivou a uklidňující chuť, která je ideální pro chladné podzimní večery.
  • Přílohy a pečení: Kaštany lze použít při přípravě různých příloh a pečiva. Kaštany se mohou péct, vařit nebo dokonce mlít na mouku, ze které se připravuje kaštanové pečivo, chléb a moučníky.

Léčebné využití jedlých kaštanů

Kaštany jsou nejen lahodné, ale také zdraví prospěšné. V tradiční medicíně se používají pro své léčivé účinky, zejména pokud jde o problémy s klouby a žilami. Obsahují totiž sloučeninu zvanou escin, která má protizánětlivé a protiedematózní účinky. Díky tomu jsou kaštany užitečné při léčbě bolestí kloubů a stavů souvisejících s žilami, jako jsou křečové žíly a otoky, jak doporučuje web Healthi Fyme.

Kaštany – se rozhodně nehodí jen jako krmení pro zvířata iZdroj fotografie: Pixabay
Kaštany – se rozhodně nehodí jen jako krmení pro zvířata

Namáčení kaštanů v lihu

Tato metoda se používá k získání léčivých vlastností kaštanů, zejména obsahu escinu. Výsledný nálev lze použít jako lokální léčbu různých onemocnění. O svůj oblíbený recept se s námi podělila i Čtenářka Libuše M. Z Rudky u Kunštátu. „Pro přípravu nálevu z kaštanů očistěte a oloupejte hrst kaštanů a poté je vložte do skleněné nádoby.

Kaštany zalijte vodkou, aby byly zcela ponořené. Nádobu uzavřete a nechte ji několik týdnů stát na chladném a tmavém místě. Alkohol z kaštanů extrahuje prospěšné látky a vytvoří účinnou kaštanovou tinkturu. Tu lze používat lokálně jako masážní olej nebo obklad na bolavé klouby či žíly. Pomáhá snižovat záněty a mírní bolest.“ Léčivé prostředky však vyrobíte i z běžného kaštanu, jak redakce Chalupáři-Zahrádkáři také vyzkoušela.

Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky iZdroj fotografie: Pixabay
Kaštany patří mezi oblíbené plody podzimu – málokdo však ví, že mají i léčivé účinky

Jsou kaštany jedlé bezpečné k jídlu?

Ačkoli je představa sběru kaštanů lákavá, je nezbytné být obezřetný ohledně místa, odkud je získáváte. Já sama nikdy nesbírám kaštany spadlé u silnice nebo v oblastech v blízkosti zdrojů znečištění. Ale například v parku je ráda nasbírám bez obav, pokud nemá správce nic proti.

Jak využíváte různých plodů podzimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články