Blesková příprava okurek: Báječně slané a kyselé budou na stole do 60 minut. Jednodušší už to být nemůže

Rychlý způsob nasolení okurek zcela bez zaváření. Budou chutnat opravdu skvěle, a navíc se dostanou bleskově na stůl.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud přemýšlíte nad tím, jak uchovat svou letošní úrodu nakladaček, ale zároveň se vám nechce trávit dlouhý čas zavařováním, pak se naučte tento jednoduchý postup na nasolené okurky, které vám jako příloha k masu nebo jiným jídlům zcela jistě zachutnají. Není na nich nic složitého a hotové je budete mít opravdu za chvíli.

Jaké okurky vybrat k naložení

Tento postup je určen pro okurky nakladačky. To jsou ty, které známe zavařené ze sklenic. Neznamená to samozřejmě, že by se nedaly jíst syrové – dají. Ale díky své tenké slupce a nádherně křupavé textuře jim to prostě více sluší v jakémkoli nálevu. Ale vyzkoušet můžete i jejich naložení v těch správných surovinách, které se bez zavařování zcela obejde.

Pro začátek je však třeba vybrat správné okurky. Hledejte ty, které jsou rovnoměrně zelené. Nesmí na sobě mít žluté skvrny, které jsou u nich známkou přezrání. Takové okurky nemají dobrou vůni ani chuť a jako nasolené a naložené by vás určitě zklamaly. Pokud ovšem věnujete výběru plodů tu správnou péči, pak na konci zklamaní rozhodně nebudete.

Recept na nasolené okurky

Nejdříve si vezmete k ruce potřebné ingredience. A čím kvalitnější budou, tím lepší výsledek získáte.

  • čerstvé okurky 1 kg,
  • zelený kopr 1 svazek,
  • 3 až 4 stroužky česneku,
  • sůl (bez jódu) 1 lžička,
  • cukr krystal 1 polévková lžíce,
  • ocet 2 polévkové lžíce,
  • slunečnicový nebo řepkový olej 3 polévkové lžíce.
iZdroj fotografie: Depositphotos

A jak postupovat při přípravě? Nejdříve okurky omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Poté nasekejte kopr a podrťte stroužky česneku (stačí jen podrtit nožem). Okurky promíchejte s těmito ingrediencemi a uložte je do sklenic. Neměly by dosahovat až po jejich hrdlo. Vše posypte solí a cukrem a zalijte nálevem z octa a oleje.

Další tipy pro přípravu

Láhev uzavřete a trochu protřepejte, aby se všechny ingredience správně promísily. Poté uložte své nasolené okurky do lednice a nechte je tam odpočívat. Pokud opravdu spěcháte, bude jim stačit i čtvrthodina nebo hodina. Ovšem jestliže si v chladu pobudou alespoň přes noc, bude výsledek mnohem lepší.

Hledáte další zajímavé tipy, které se týkají okurek? Vyzkoušejte například jejich jednoduché upevnění na kari síť

Jaké jsou vaše tipy pro uskladnění sezónního ovoce a zeleniny?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články