Nejčastější školácké chyby při sběru hub. Extrémně ohrožují vaše zdraví, vyhněte se jim

                   

Houbařská sezóna právě začíná. Ale ne vždy skončí pohled do plného košíku právě dobře. Podzim totiž provází i řada nepříjemných otrav a dalších obtíží, způsobených nejčastěji chybami při sběru. A jaké jsou ty nejčastější?

Sbírejte jen to, co poznáte

Tím, co si uložíte do košíku, si musíte být opravdu jistí. Sbírejte proto pouze houby, které dokážete bez jakéhokoliv dalšího návodu rozeznat. Nejrůznější houbařské aplikace ani atlasy se nepočítají. Vždy však můžete konkrétní houbu uložit stranou od ostatních a následně s ní zavítat do mykologické poradny. Tam vám odborník s jejím určením pomůže, a navíc přímo na konkrétní plodnici ukáže všechny specifické znaky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Díky nim ji už příště snadno a spolehlivě rozlišíte. Vždy však platí pravidlo, že je pokaždé lepší se vyhnout velmi mladým plodnicím, protože právě v jejich případě je nejjednodušší udělat chybu. Pamatujte si, že mnohé jedovaté houby jsou vysoce toxické, takže i malá „falešná bedla nebo růžovka“ může ve smaženici zapříčinit vážně zdravotní problémy u celé rodiny.

Nevěřte mýtům o dobré chuti

Rovněž se nenechte zmást častým tvrzením, které říká, že jedovaté houby jsou vždy hořké a jedlé houby naopak chutnají nasládle. To platí jen u holubinek, ostatní druhy hub se takto určit nedají. A rovněž není pravda to, že všechny jedovaté houby mají na spodní straně klobouku lupeny a ty jedlé naopak rourky. Ani to není spolehlivý rozlišovací znak.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nepoškoďte si příští úrodu

Jakmile houbu bezpečně určíte, opatrně ji ze země vykruťte nebo vykrojte tak, aby omylem nedošlo k poškození podhoubí (mycelia), ze kterého jednotlivé plodnice rostou. Mohlo by se stát, že růst hub zarazíte na mnoho dalších dní. Odřezané části pak můžete schovat pod listí nebo třeba do dutého pařezu. Neprozradíte tak jiným houbařům, že právě na tomto místě je možné přijít k lahodné nadílce.

Kam houby bezpečně ukládat

Vždy jednotlivé plodnice vkládejte do proutěného koše. V tašce nebo v igelitovém sáčku se mohou snadno zapařit a následně získat škodlivé vlastnosti. A sebepečlivější odvětrání doma už jim nepomůže. Nestačí, že v lese chodíte s taškou otevřenou, neprodyšný igelit způsobí zapaření hub i tak. Ze stejného důvodu nejsou vhodné ani plastové kbelíky. V košíku se navíc houby nepomačkají ani jinak nepoškodí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vyhněte se sběru v kontaminovaných oblastech

Je smutným faktem, že houby do svých pletiv velmi rychle absorbují škodlivé sloučeniny. Proto byste je nikdy neměli sbírat u skládek nebo v oblastech kolem továren, kde je možné v okolí předpokládat chemické znečištění. Vyhněte se také oblastem s mrtvými nebo částečně opadanými stromy. I když tady jde spíše o vaše vlastní bezpečí.

Zaměřte se i na zpracování

Jakmile dorazíte domů, rozhodně ještě nedávejte nohy nahoru. Nasbírané houby je totiž nutné co nejdříve po návratu domů zkontrolovat. Odstraňte ty červivé nebo zkažené, oloupejte je, umyjte a připravte k jídlu. Pokud je to třeba, zavařte je nebo připravte na sušení. V lednici vydrží pod navlhčenou utěrkou lesní sběr nejvýše dva dny. Poté se v pletivech mohou začít rozvíjet toxické plísně.

iZdroj fotografie: Pixabay

A pokud se u vás objeví příznaky otravy, což se může i přes tu největší pečlivost snadno stát, neignorujte je. Mohou se objevit po několika hodinách, ale bohužel i dnech. A jak vypadají? Nejčastěji je ve hře zvracení, bolest břicha, zvýšená teplota nebo průjem. Pokud je to možné, zajistěte vzorek jídla z hub, které jste zkonzumovali a urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Může vám to zachránit život.

Seznamte se s nejjedovatějšími houbami v ČR. Může vám to zachránit život
Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články