Na dokonalý svařák budete potřebovat nezvyklou pomůcku, nachystejte si ponožky a nevyjdete z údivu

                   

Příprava dokonalého svařáku je vcelku oříšek. Mnoho lidí spoléhá na to, že se to nějak povede a vždy bude pitelný. Často se pak ale stane, že se probudí s pořádným bolehlavem. To, jak se svařák povede, závisí nejen na postupu přípravy, ale také na přísadách, které na jeho přípravu použijete.

Správné koření do pohádkového svařáku

Obecně se do svařáku přidává skořice, hřebíček a citronová kůra. Je to dobrá kombinace, ale po čase se omrzí. Ozvláštnit svařák můžete zázvorem (bude mít říz), oblíbená je také vanilka či badyán. Kombinací je mnoho, důležité ovšem je nikdy to s kořením nepřehnat. Ovšem v případě jeho nedostatku bude svařák s největší pravděpodobností naopak planý. Držte se proto dávkování základního koření co nejpřesněji a to určené pro ozvláštnění přidávejte s rozvahou.

iZdroj fotografie: Pixabay

U dochucení se však vůbec nemusíte omezovat pouze na koření. Ozvláštnit svařák můžete i přidáním rozinek či brusinek, které jsou o Vánocích velmi populární. Tím ale vaše možnosti rozhodně nekončí, ten správný šmak může svařáku dodat i hrstka ibišku či plátky mandlí, které navíc dodají svařáku exotický nádech.

Správný výběr vína je klíčový

Můžete svařák sebelépe okořenit, ale pokud bude z nevhodného vína, dost pravděpodobně si na něm nejen moc neochutnáte, ale navíc vás ráno může pořádně bolet hlava. Při volbě vín buďte proto striktní a držte se ovocného vína, které je suché či polosuché. Důležitá je i kvalita vína, neznamená to ale, že pro kvalitní svařák musíte za víno nechat v obchodě výplatu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Slazení svařáku může být rozmanité

Nejjednodušší variantou je samozřejmě cukr s pravidlem, které říká, že čím více koření použijete, tím více cukru bude zapotřebí. Pro milovníky zdravějších alternativ existuje možnost cukr nahradit javorovým, agávovým či datlovým sirupem. V případě, že vám ve spíži leží marmeláda či med, vůbec nemusíte mít obavy zakomponovat do svařáku i je.

Správná příprava není obtížná

Začíná se tím, že se v hrnci nechá zkaramelizovat cukr (nebo jiná alternativa) a přidá se deci vody (nebojte se experimentovat i se šťávou či džusy). Jamile se směska trochu povaří přijde na řadu již zmíněná ponožka, která se naplní základním kořením spolu s tím, které jste zvolili pro ozvláštnění. Jakmile směs přijde k varu, vypneme sporák.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ponožku necháme louhovat okolo 20 minut a přilijeme víno. Velký pozor dejte na to, aby se svařák nikdy nevařil. Udržujte jeho teplotu pod bodem varu, v opačném případě totiž víno s kořením zhořkne a všechna snaha přijde vniveč. Svařák takto můžete ohřívat opakovaně, držte se ale správné teploty. Tímto způsobem budete pít svůj svařák teplý a nepřijde o svou výjimečně lahodnou chuť.

Jaké víno při výrobě svařáku volíte vy?

Jednoduchý recept na svařák jako z pohádky
Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články