Nejlepší způsoby, jak zmrazit kopr na zimu. Inspirace pro všechny hospodyňky

                   

Také se vám letos urodilo hodně kopru nebo máte milé přátele, kteří vás jím podarovali? Pokud už jste uvařili koprovku a toto chutné koření přidali také do dalších pokrmů a stále vám hodně přebývá, je asi nejlepším řešením kopr zamrazit. Jak ale na to? Poradíme vám hned několik způsobů, které jsou velmi efektivní a snadné.

Mražení v sáčcích

Zmrazení kopru na zimu je velmi snadné, ale je potřeba držet se několika pravidel. Jinak se může stát, že kopr ztratí veškeré aroma, bude rozměklý a v podstatě nepoužitelný. Kopr můžete zmrazit více způsoby, ale mezi nejběžnější patří mražení v sáčcích.

  • Nejdůležitější je čerstvost. Ujistěte se, že zamrazujete jen čerstvé a svěží kousky kopru. Před zamražením je umyjte a vysušte.
  • Kopr vložte do sáčků. Ideálně tak, aby v každém sáčku byla přibližně jedna porce kopru. Pak nebude potřeba rozmrazovat větší množství, ale při přípravě koprovky využijete hned celý sáček. Ze sáčků odstraňte také přebytečný vzduch.
  • Takto připravený kopr stačí vložit do mrazničky. Skladovat jej můžete až rok. Pamatujte ale, že jednou rozmražený kopr již nelze opětovně zamrazit.

Mražení v zásobnících na led

Skvělou a moderní metodou je také mražení kopru v zásobních na led.

  • Vyberte čerstvé svazky kopru a dobře je umyjte i osušte.
  • Nastříhejte kopr na menší kousky, aby se dobře vešly do formiček.
  • Formičky zalijte převařenou vodou a vložte do mrazničky.
  • Až budete kopr potřebovat, stačí jen vyndat požadované množství kostek a nechat je rozpustit.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Mražení v krabičkách

Snadné je dnes také mražení v krabičkách. Ujistěte se ale, že máte krabičky, které jsou vhodné k uložení do mrazáku. Na krabičce by to vždy mělo být uvedeno. Omytý a nakrájený kopr vložte do krabiček a zamrazte. Nevýhodou je, že do krabičky se většinou vejde větší množství kopru, takže jej pak musíte využít naráz.

Směsi: Kopr s petrželkou

Společně můžete zamrazit i tyto dvě bylinky. Krásně se v jídlech doplňují a mají podobné požadavky na mražení. Počítejte s tím, že mražení vždy trochu ubírá na chuti a aroma, ale odměnou vám může být, že si tyto bylinky můžete čerstvé užít i během zimních období. Snadno je využijete k přípravě omáček, polévek, do salátů nebo k pečenému masu. Je to daleko lepší než kupovat zavařené výrobky, které nikdy nemohou nabídnout takovou čerstvost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články