Nejlepší způsoby, jak zmrazit kopr na zimu. Inspirace pro všechny hospodyňky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Také se vám letos urodilo hodně kopru nebo máte milé přátele, kteří vás jím podarovali? Pokud už jste uvařili koprovku a toto chutné koření přidali také do dalších pokrmů a stále vám hodně přebývá, je asi nejlepším řešením kopr zamrazit. Jak ale na to? Poradíme vám hned několik způsobů, které jsou velmi efektivní a snadné.

Mražení v sáčcích

Zmrazení kopru na zimu je velmi snadné, ale je potřeba držet se několika pravidel. Jinak se může stát, že kopr ztratí veškeré aroma, bude rozměklý a v podstatě nepoužitelný. Kopr můžete zmrazit více způsoby, ale mezi nejběžnější patří mražení v sáčcích.

  • Nejdůležitější je čerstvost. Ujistěte se, že zamrazujete jen čerstvé a svěží kousky kopru. Před zamražením je umyjte a vysušte.
  • Kopr vložte do sáčků. Ideálně tak, aby v každém sáčku byla přibližně jedna porce kopru. Pak nebude potřeba rozmrazovat větší množství, ale při přípravě koprovky využijete hned celý sáček. Ze sáčků odstraňte také přebytečný vzduch.
  • Takto připravený kopr stačí vložit do mrazničky. Skladovat jej můžete až rok. Pamatujte ale, že jednou rozmražený kopr již nelze opětovně zamrazit.

Mražení v zásobnících na led

Skvělou a moderní metodou je také mražení kopru v zásobních na led.

  • Vyberte čerstvé svazky kopru a dobře je umyjte i osušte.
  • Nastříhejte kopr na menší kousky, aby se dobře vešly do formiček.
  • Formičky zalijte převařenou vodou a vložte do mrazničky.
  • Až budete kopr potřebovat, stačí jen vyndat požadované množství kostek a nechat je rozpustit.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mražení v krabičkách

Snadné je dnes také mražení v krabičkách. Ujistěte se ale, že máte krabičky, které jsou vhodné k uložení do mrazáku. Na krabičce by to vždy mělo být uvedeno. Omytý a nakrájený kopr vložte do krabiček a zamrazte. Nevýhodou je, že do krabičky se většinou vejde větší množství kopru, takže jej pak musíte využít naráz.

Směsi: Kopr s petrželkou

Společně můžete zamrazit i tyto dvě bylinky. Krásně se v jídlech doplňují a mají podobné požadavky na mražení. Počítejte s tím, že mražení vždy trochu ubírá na chuti a aroma, ale odměnou vám může být, že si tyto bylinky můžete čerstvé užít i během zimních období. Snadno je využijete k přípravě omáček, polévek, do salátů nebo k pečenému masu. Je to daleko lepší než kupovat zavařené výrobky, které nikdy nemohou nabídnout takovou čerstvost.