Nemáte doma podpalovače do krbu? Použijte karton na vejce

                   

Nejoblíbenější kratochvíle o víkendech od jara do podzimu je grilování s rodinou a přáteli. Užít si čas spolu venku si zpestříte dobrotami z grilu. Ne vždy je však vše připravené a zajištěné, máte čistý gril i dřevěné uhlí, ale zjistíte, že vám chybí podpalovač. Odepřít si grilování kvůli takové malichernosti, zkuste najít alternativu! Výbornou možností, jak uhlí zapálit, je prázdný karton z nosiče na vajíčka. Vyzkoušejte to také, stejně jako možnost snazšího vyčištění grilu za pomocí cibule.

Prázdný obal na vejce

Maso naložené, talíře na stole, v grilu uhlí, ale najednou zjistíte, že vám chybí jedna zásadní položka. Bez podpalovače uhlí jen těžko chytne, ale chce se vám pro něj zase zpátky do města do supermarketu? Nikam nejezděte, stačí se doma poohlédnout, zda ve tříděném odpadu nebo přímo v lednici se nenachází kartonový obal na vejce. Ten poslouží k zapálení bravurně a vy ušetříte čas i benzín za další jízdu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak použít karton místo podpalovače

Připravte si kartonový obal na vejce, vyjměte případná zbylá vajíčka a naplňte každé místo na vajíčko jedním nebo dvěma uhlíky. Vložte krabici na vejce do spodní části prázdného grilu a opatrně zapalte plato na vajíčka, počkejte několik sekund. Za nedlouho uvidíte uhlíky na kartonu, které začínají mírně zářit, v tu chvíli přidejte další dřevěné uhlí, aby se plamen podpořil. Takto si připravíte oheň na grilování během několika málo minut.

Ušetřete čas při čištění

Zapálili jste s úspěchem gril a využili jste oheň na přípravu masa, zeleniny nebo sýrů? Teď přichází na řadu další otravná práce. Do vyčištění grilu se samozřejmě nikomu nechce, ale existuje způsob, jak mřížky vyčistit snadno a rychle. Velmi šikovně v tomto triku na čištění pomůže cibule, kterou nakrájejte na poloviny a plochou stranu začněte čistit rošt a mřížky. Uvolněné šťávy z cibule dokonale odstraní veškeré zbytky zapečeného jídla a odolné špíny. Stále nezáří čistotou? Kromě cibule můžete ještě využít citron a ocet. Postříkejte mřížku trochou citronové šťávy nebo octem, nechte chvíli působit a na závěr otřete hadříkem nebo houbou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články