Objeven nejlepší způsob pro založení kompostu. Zkušení zahrádkáři sdílí své letité tajemství

                   

Při kompostování se můžete setkat rovnou se dvěma různými přístupy a strategiemi, jak si s kompostováním poradit. První variantou je takzvané pomalé kompostování a druhou možností je rychlejší rozklad organických zbytků. Při ladění optimálního postupu pro kompostování hodně záleží na výchozích podmínkách.

Pro nejlepší výsledky se vyplatí vyzkoušet rovnou několik přístupů, kdy si vyberete ten správný. V článku najdete několik osvědčených rad, s jejichž pomocí si připravíte ideální podmínky pro založení funkčního kompostu.

Bez mikrobů to nepůjde

Pro činnost kompostu jsou velmi důležité mikroorganismy. Jejich úkolem je rozložení velkých a složitých částí půdy na menší a jednodušší komponenty, které se přemění do živin lépe přijímaných rostlinami. Rozklad nejrůznějších zbytků s pomocí mikrobiální aktivity tak vytvoří optimální hnojivo plné koktejlu potřebných látek pro zdárný růst zeleniny i okrasných rostlin.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Založení kompostu s přístupem kyslíku

Prvním způsobem pro vytvoření perfektního kompostu, který poskytne rostlinám důležité látky, je metoda s přístupem kyslíku. To v praxi znamená, že se kompostovatelné zbytky budou nacházet v takové nádobě, která není úplně uzavřená a může se dovnitř dostávat kyslík. Díky tomu budou potřebné procesy probíhat plynule a hrozí menší riziko nežádoucího hnití. Takto připravený kompost, do kterého je potřeba nasadit vhodné bakterie zraje zhruba dva a půl měsíce.

i

Při kompostování se můžete setkat rovnou se dvěma různými přístupy a strategiemi, jak si s kompostováním poradit. První variantou je takzvané pomalé kompostování a druhou možností je rychlejší rozklad organických zbytků. Při ladění optimálního postupu pro kompostování hodně záleží na výchozích podmínkách.

Pro nejlepší výsledky se vyplatí vyzkoušet rovnou několik přístupů, kdy si vyberete ten správný. V článku najdete několik osvědčených rad, s jejichž pomocí si připravíte ideální podmínky pro založení funkčního kompostu.

Bez mikrobů to nepůjde

Pro činnost kompostu jsou velmi důležité mikroorganismy. Jejich úkolem je rozložení velkých a složitých částí půdy na menší a jednodušší komponenty, které se přemění do živin lépe přijímaných rostlinami. Rozklad nejrůznějších zbytků s pomocí mikrobiální aktivity tak vytvoří optimální hnojivo plné koktejlu potřebných látek pro zdárný růst zeleniny i okrasných rostlin.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Založení kompostu s přístupem kyslíku

Prvním způsobem pro vytvoření perfektního kompostu, který poskytne rostlinám důležité látky, je metoda s přístupem kyslíku. To v praxi znamená, že se kompostovatelné zbytky budou nacházet v takové nádobě, která není úplně uzavřená a může se dovnitř dostávat kyslík. Díky tomu budou potřebné procesy probíhat plynule a hrozí menší riziko nežádoucího hnití. Takto připravený kompost, do kterého je potřeba nasadit vhodné bakterie zraje zhruba dva a půl měsíce.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nevýhoda rychlého kompostu

Při volbě metody rychlého kompostování se vám může stát, že dojde k příliš rychlému nárůstu teplot a uvnitř nebudou panovat optimální podmínky. To částečně řeší vrstvení jednotlivých materiálů a substrátu. Pomůže také drenážní vrstva například v podobě větví, sena, slámy a podobně.

Jak poznat, že je kompost připravený k použití

  • Sypká a drobtovitá půda
  • Příjemná jemná zemitá vůně bez nepříjemných zápachů

Pokud váš kompost ještě nesplňuje tyto požadavky, přeházejte ho a nechte ještě nějakou dobu zrát.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nevýhoda rychlého kompostu

Při volbě metody rychlého kompostování se vám může stát, že dojde k příliš rychlému nárůstu teplot a uvnitř nebudou panovat optimální podmínky. To částečně řeší vrstvení jednotlivých materiálů a substrátu. Pomůže také drenážní vrstva například v podobě větví, sena, slámy a podobně.

Jak poznat, že je kompost připravený k použití

  • Sypká a drobtovitá půda
  • Příjemná jemná zemitá vůně bez nepříjemných zápachů

Pokud váš kompost ještě nesplňuje tyto požadavky, přeházejte ho a nechte ještě nějakou dobu zrát.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články