Omývat jahody pouze vodou nestačí. Existuje jen jeden správný způsob, jak z nich odstranit veškerý hmyz a postřiky

                   

Pokud si trháte jahody z vlastního záhonku, pak o jejich kvalitě obvykle nepochybujete. Zcela jiná situace však nastává při jejich nákupu v obchodech nebo na tržištích. Pokud si chcete být jistí tím, co vkládáte do úst, naučte se jahody omýt tím správným způsobem. Zbavíte se tak všech nežádoucích látek.

Omytí jahod jedlou sodou

Jestliže vám dělají starosti především pesticidy nebo jiná chemie, pak vám jen obyčejné omývání jahod pod tekoucí vodou nestačí. Jen sama o sobě totiž tyto škodlivé látky odstranit nedokáže. A po čem tedy sáhnout? Osvědčeným prostředkem je právě jedlá soda. Stačí jedna lžička na litr vlažné vody.

Jahody do ní ponořte na pět minut a nechte dobře odmočit. Po této době je dobře omyjte pod tekoucí vodou a můžete je začít konzumovat. Rozhodně je neukládejte zpět do lednice „na později.“ Musíte je ihned zpracovat nebo zkonzumovat, jinak by se mohly začít velmi rychle kazit, což byste zcela jistě nechtěli.

Omytí jahod kyselinou citronovou

Dalším prvkem, který si dokáže poradit s mnoha nežádoucími rezidui, je právě kyselina citronová. Lze ji použít samostatně nebo v návaznosti na ošetření jahod jedlou sodou – záleží na tom, jak moc si myslíte, že je vaše ovoce špinavé. V pěti litrech vody rozpusťte jednu lžičku kyseliny citronové a nechte jahody 10 minut vylouhovat. Poté je omyjte.

iZdroj fotografie: Freepik
Zdroj fotografie: Freepik

Hmyz a červy vyžene sůl

Nechcete, aby se vám do marmelád nebo třeba jahodového kompotu dostal obtížný hmyz? Pak v jednom litru vody rozpusťte lžičku soli a jahody celé ponořte. Do 10 minut všichni červi a další škůdci vyplavou. Jahody už pak stačí jen omýt a máte hotovo. Žádní záškodníci se v nich již dozajista ukrývat nebudou.

Jaké jsou vaše triky při péči o ovoce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články