Ostření starých nůžek pomocí alobalu a smirkového papíru. Budou 10krát ostřejší než nově koupené

                   

V průběhu času se nůžky otupí a přestanou stříhat. V tu chvíli je potřeba je nabrousit nebo naostřit. Existuje několik způsobů, jak si nůžky naostřit doma. Použít můžete několik druhů materiálů, které vám v tom pomohou.

Použít můžete smirkový papír nebo alobal

Velikost brusného papíru by měla být 15-20 centimetrů, můžete využít i hrubší brusivo. Přeložte papír na polovinu brusnou stranou směrem ven a začněte nůžkami stříhat papír na dlouhé proužky. Proveďte asi 10-20 řezů.

Tato metoda je vhodná, pokud máte nůžky tupé jen malinko. Pro hloubkové ostření tento způsob není vhodný. Papír můžete použít k odstranění zářezů na čepelích.

Dalším produktem je hliníková folie. Několikrát alobal přeložte, vezměte si na to kus velký 20-25 centimetrů. Měl by vám vyjít silný pás folie, čím silnější bude, tím lepší. Nůžkami stříhejte po celé délce čepele proužky folie, ty poté můžete nastříhat na tenké proužky.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Nůžky si můžete naostřit pomocí lišty. Ve specializovaných obchodech si můžete koupit brus nebo kámen. Používají se právě k ostření řezných nástrojů. Lišta by měla mít dvě strany, které můžete použít k ostření – hrubou a jemnozrnnou.

Velmi tupé nůžky naostřete nejdříve drsnou stranou lišty a poté jemné zrnitou. Jestli nůžky potřebujete jen malinko obrousit, použijte jemné zrnitou stranu ihned. Po použití lištu navlhčete vodou nebo speciálním olejem.

Nůžky naostříte pomocí skleněné nádoby

Skleněnou nádobu vložte mezi nůžky s otevřenou šířkou a začněte nádobu stříhat. Čepele nůžek by měly klouzat po stranách nádoby. Lehkým zatlačením zaostříte břity nůžek pomocí skla. Dělejte tak do té doby, než budou nože ostřejší a hladší.

Nůžky si po nabroušení samozřejmě vyzkoušejte na různých materiálech – odstřihněte proužek látky, papíru nebo lepenky. Z nožů odstraňte otřepy a zbytky látek. Brousit je můžete pravidelně každý měsíc nebo až uvidíte, že je to potřeba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články