Dostali jste chuť na víno, ale chybí vám vývrtka? Nevěšte hlavu, jde to i bez ní

                   

Ať už jde o romantický večer s vaší polovičkou, rodinný oběd nebo oslavu úspěchů, hodí se pro tuto příležitost víno. Tento nápoj z hroznů je k dostání v mnoha variantách, které si nás získaly svou lahodnou chutí. Občas ale při otevírání lahve dojde k problému. Může se totiž stát, že zapomenete na vývrtku. Nemusíte se ale bát, špunt lze lehce vytáhnout i bez ní.

Jak na otevření vína bez vývrtky

Prvním a vysoce účinným způsobem otevření lahve vína je ten, který využívá pomoci klíče. Ten postavte na špunt a zavrtejte ho dovnitř. Postupujte ovšem tak, aby nebyl kolmo vzhůru, ale našikmo. Měl by tedy směřovat od okraje hrdla ke středu. Klíčem poté kružte po směru hodinových ručiček (půjde to o poznání snáze, pokud k němu budete mít připnutou např. klíčenku). Za pomoci těchto krouživých pohybů bude korek venku cobydup.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak nahradit vývrtku hřebíkem

Špunt můžete také naprosto jednoduše vytáhnout pomocí běžného domácího nářadí. Řeč je o kleštích a šroubku. Ten zavrtejte do korku tím způsobem, aby jeho horní část mírně vyčnívala. Druhou zmíněnou pomůckou uchopte hlavičku šroubu a zatáhněte. Podobně si můžete počínat také s hřebíkem, který asi do poloviny jeho délky zatlučete kladivem do korku. I v tomto případě vám s vytažením pomohou kleště.

K otevření vína poslouží i bota

Při otvírání vína můžete také využít vlastní obuvi. Postupujte takto:

  1. Sundejte si jednu botu a položte ji na zem.
  2. Postavte do ní lahev – dnem dolů.
  3. Chytněte pevně špičku obuvi a druhou rukou držte víno.
  4. Nasměrujte podrážku ke zdi a velkou silou s ní udeřte.
  5. Díky nárazům se korek začne sám vysouvat. Až bude v polovině, můžete ho uchopit prsty a lehce ho vytáhnout.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Sáhnout můžete také po vařečce

Vyzkoušet lze i zatlačení špuntu do lahve. K tomu vám poslouží jakýkoli užší tupý předmět, jako je např. vařečka, větev, kartáček na zuby, čínská hůlka, propiska, tužka nebo balzám na rty. Lahev postavte na rovný povrch, pevně ji chyťte za hrdlo a do druhé ruky si vezměte vybraného pomocníka. Tím pak jemně zatlačte do korku.

Tuto metodu však zvolte jako poslední možnost. Je s ní totiž spojeno hned několik nevýhod:

  1. Víno při ní pravděpodobně vystříkne a ušpiní vám tak šaty.
  2. V lahvi mohou zůstat nezpozorované kousky korku, které by vám mohly zaskočit.
  3. Horní strana korku může být s velkou pravděpodobností znečištěna, což vede ke znehodnocení chutě a vůně vína.

A jak absenci vývrtky řešíte při otevírání vína vy?

Chcete své víno udržet pěkně v chládku? Zkuste chladicí návlek nebo zátku
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články