Hořčici zná většina lidí jen jako dochucovadlo – prášek ze semen však dokáže pomoci s čištěním špinavého nádobí – třeba napálených pánví.
Pánve jsou náchylné k tomu, aby se na nich časem usazovaly odolné skvrny a připáleniny. Jejich čištění může být náročné, ale se správnými přísadami a metodami je můžete snadno uvést do původního stavu.
Řešení s hořčičným práškem
Hořčičný prášek může být v kombinaci s dalšími domácími přísadami účinným čisticím prostředkem pro odstranění odolných skvrn a připálených zbytků z pánví. Musíte ho jen zkombinovat s několika dalšími přísadami.
- Pitná voda: 5 litrů
- Soda: 100 gramů
- Hořčičný prášek: 100 gramů
Převařte vodu a za stálého míchání postupně rozpouštějte jednotlivé přísady. Začněte sodou a pak pokračujte hořčičným práškem. Pánev zcela ponořte do horkého roztoku (ovšem předtím odstraňte dřevěné nebo plastové úchyty). U mírně znečištěných pánví vařte vše 15 až 20 minut, ale v případě silných nečistot tento čas prodlužte až na hodinu. Po vychladnutí pánev vyjměte a pomocí nože, kovové houbičky a saponátu připálené zbytky oškrábejte. Připálená vrstva by měla odpadnout ve velkých kusech. Pak už jen pánev omyjte jako obvykle.
Pomůže i saponát soda a sůl
Spálené dno pánve postříkejte saponátem rozmíchaným s vodou, pak vše posypte sodou a solí a přikryjte papírovými utěrkami. Nakonec utěrky opatrně přelijte octem. Nechte 30 minut působit a poté nečistoty vydrhněte drátěnkou, drsnou stranou houbičky nebo kuličkou z alobalu, jak radí web AAzdraví. Za pár minut budete mít hotovo. Dalším spolehlivým pomocníkem je podle zjištění redakce Chalupáři-Zahrádkáři také cibule.
Kečup jako další možnost
Překvapivě účinný může být podle informací z webu iReceptář i obyčejný kečup. Pozitivní zkušenost s ním má i naše čtenářka Lucie K. z Drahonos. „Na potřísněné místo naneste tenkou vrstvu kečupu a nechte ji působit alespoň 15 minut, poté ji umyjte obvyklým způsobem.“
Péče na míru pro různé materiály
Ne na všechny druhy nádobí se však výše uvedené postupy hodí. Pokud si nechcete zničit sadu nádobí po babičce, jako se to povedlo mě, podívejte se, čím jednotlivé druhy čistit.
- Měděné nádobí čistěte jemným mýdlem a měkkou houbou a vyhněte se čisticím prostředkům na bázi bělidel. K obnovení lesku lze použít citronovou šťávu.
- Litinové pánve umyjte ihned po vaření, abyste odstranili mastnotu. Vyhněte se delšímu namáčení ve vodě a pokud je to možné, nedávejte litinové nádobí ani do myčky.