Pekař radí, jak doma udržet chléb déle čerstvý, měkký a vláčný

                   

Chléb do české gastronomie neodmyslitelně patří. Místní pekárny vyprodukují obrovské množství nejrůznějších druhů. Zákazníci tak mohou volit například mezi tím klasickým kváskovým, celozrnným, nebo třeba i špaldovým. O zdravé chlebové verze rozhodně není nouze. Mnoho spotřebitelů ale zajímá, jak co nejlépe prodloužit čerstvost pečiva. My vám nyní poradíme, jaké metody mohou zabrat.

Proč má chléb tendenci stárnout a následně tvrdnout?

Stárnutí chleba je spojené konkrétně s tím, že se mění struktura škrobu, který je v pečivu obsažený. Ve své přirozeném stavu má totiž pevnou krystalickou konzistenci. Když je ale škrobová moučka smíchaná s vodou a zahřívaná (při pečení), škrob prochází procesem želatinace. Jinými slovy, začne bobtnat a ztrácí svou přirozenou strukturu. Když však začne chléb chladnout, škrob postupně získává svou původní konzistenci a pečivo tak snadno ztrácí na křehkosti a časem může i ztvrdnout.

Jaké metody zpomalí proces stárnutí chleba?

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Abyste předešli předčasnému stárnutí chleba, držte se těchto zásad:

  • Nikdy v obchodě nekupujte již pokrájený chléb. Ten má totiž větší tendenci stárnout a rychleji tvrdne. Jeho struktura je vystavena vzduchu více než u klasického bochníku.
  • Chlebový bochník vždy krájejte od středu. Obě půlky pak k sobě pevně přitiskněte a zafixujte například sáčkem, nebo plátěnou taškou. Tak eliminujete přístup vzduchu k chlebové střídce a pečivo tak zůstane déle čerstvé.
  • Chléb nikdy neukládejte do lednice. Má tendence rychleji vysychat právě v chladnějším prostředí.
  • Bochník můžete zabalit do čisté plátěné nebo bavlněné utěrky a posléze až uskladnit v chlebníku. Utěrka by měla být měněna nejpozději po třech až čtyřech dnech, může totiž zvlhnout. Chlebník udržujte v čistotě, čas od času jej omyjte octovou vodou.
i

Chléb do české gastronomie neodmyslitelně patří. Místní pekárny vyprodukují obrovské množství nejrůznějších druhů. Zákazníci tak mohou volit například mezi tím klasickým kváskovým, celozrnným, nebo třeba i špaldovým. O zdravé chlebové verze rozhodně není nouze. Mnoho spotřebitelů ale zajímá, jak co nejlépe prodloužit čerstvost pečiva. My vám nyní poradíme, jaké metody mohou zabrat.

Proč má chléb tendenci stárnout a následně tvrdnout?

Stárnutí chleba je spojené konkrétně s tím, že se mění struktura škrobu, který je v pečivu obsažený. Ve své přirozeném stavu má totiž pevnou krystalickou konzistenci. Když je ale škrobová moučka smíchaná s vodou a zahřívaná (při pečení), škrob prochází procesem želatinace. Jinými slovy, začne bobtnat a ztrácí svou přirozenou strukturu. Když však začne chléb chladnout, škrob postupně získává svou původní konzistenci a pečivo tak snadno ztrácí na křehkosti a časem může i ztvrdnout.

Jaké metody zpomalí proces stárnutí chleba?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Abyste předešli předčasnému stárnutí chleba, držte se těchto zásad:

  • Nikdy v obchodě nekupujte již pokrájený chléb. Ten má totiž větší tendenci stárnout a rychleji tvrdne. Jeho struktura je vystavena vzduchu více než u klasického bochníku.
  • Chlebový bochník vždy krájejte od středu. Obě půlky pak k sobě pevně přitiskněte a zafixujte například sáčkem, nebo plátěnou taškou. Tak eliminujete přístup vzduchu k chlebové střídce a pečivo tak zůstane déle čerstvé.
  • Chléb nikdy neukládejte do lednice. Má tendence rychleji vysychat právě v chladnějším prostředí.
  • Bochník můžete zabalit do čisté plátěné nebo bavlněné utěrky a posléze až uskladnit v chlebníku. Utěrka by měla být měněna nejpozději po třech až čtyřech dnech, může totiž zvlhnout. Chlebník udržujte v čistotě, čas od času jej omyjte octovou vodou.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

A jaké další metody skladování radí ti nejpovolanější, tudíž pekaři?

Jestli si chcete udělat zásoby čerstvého chleba na další dny, zakupte si čerstvý bochník chleba a ihned jej zamrazte v plastovém sáčku. Mrazák by měl mít minimálně mínus sedmnáct stupňů Celsia. Chlebový bochník nikdy nekonzumujte, když na něm zaznamenáte stopy plísně. Tehdy jej musíte bohužel celý vyhodit. Kromě chlebníku je ke skladování chleba vhodný i speciální plátěný sáček. Ten je ale důležité dobře utěsnit před proniknutím vzduchu. Optimální teplota v místnosti, kde pečivo skladujete, by měla kolem dvaceti až pětadvaceti stupňů Celsia.

Zdroj obrázku: Pixabay.com
Zdroj obrázku: Pixabay.com

A jaké další metody skladování radí ti nejpovolanější, tudíž pekaři?

Jestli si chcete udělat zásoby čerstvého chleba na další dny, zakupte si čerstvý bochník chleba a ihned jej zamrazte v plastovém sáčku. Mrazák by měl mít minimálně mínus sedmnáct stupňů Celsia. Chlebový bochník nikdy nekonzumujte, když na něm zaznamenáte stopy plísně. Tehdy jej musíte bohužel celý vyhodit. Kromě chlebníku je ke skladování chleba vhodný i speciální plátěný sáček. Ten je ale důležité dobře utěsnit před proniknutím vzduchu. Optimální teplota v místnosti, kde pečivo skladujete, by měla kolem dvaceti až pětadvaceti stupňů Celsia.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články