Jen pár vteřin nepozornosti během vaření či ohřívání stačí k tomu, aby se stala katastrofa ve formě připáleného jídla. Vyčistit pekáč či kastrol zanesený připečenými nečistotami je pak noční můrou nejednoho z nás. Naše babičky však věděly, jak na to. Vyzkoušejte jejich geniální triky, které vám přinesou zaručený úspěch.
Sůl si s nimi poradí
Jedním z bojovníků s připáleninami v hrnci je sůl. Ze špinavého nádobí nejprve seškrábejte co nejvíc nečistot, poté do něj nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Dále do něj nasypte cca 0,5 kg zmíněného ochucovadla. Alespoň na 24 hodin nechte odpočívat. Solný roztok poté převařte, vylijte a kastrol umyjte obvyklým způsobem v ruce pomocí saponátu nebo v myčce.
Jedlá soda vyčistí všechno
Pomocí jedlé sody vyčistíte mnoho věcí v domácnosti a ani připálené nádobí není výjimkou. Nasypte do něj dvě lžičky hydrogenuhličitanu a zalijte vroucí vodou tak, aby byla alespoň 1 cm nad nečistotami. Nechte jeden den působit a pak vyčistěte drátěnkou nebo hrubou stranou houbičky na nádobí. Dejte však pozor na nerezové hrnce, mohli byste je poškrábat.
Na mléko jedině rostlinný olej
V případě, že jste v kastrolu připálili mléko, pomůže vám obyčejný rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový). Menší množství kápněte na hadřík nebo houbičku na nádobí a připálená místa jednoduše přetřete. Poté nechte přibližně 10–15 minut působit. Připáleniny půjdou dolů úplně samy, a to bez drhnutí a zanechání škrábanců.
Zkuste i něco nezvyklého
I když se vám to může zdát zvláštní, v boji s připáleninami vám pomůže prášek na praní. Jednu lžičku tohoto přípravku nasypte do 0,5 až 1 litru vody (záleží na velikosti špinavého nádobí) a nechte přibližně 5 minut vařit. Nečistoty pak bez větší námahy sloupnete a hrnec bude jako nový.
Nezapomeňte ani na klasiku
Na menší připáleniny vám postačí i obyčejný přípravek na mytí nádobí. Použít můžete ty tekuté nebo ve formě prášku. Do hrnce nalijte menší množství vody, přidejte čisticí prostředek a přiveďte k varu. Během 15–20 minut dlouhého vaření narušte připálený povrch dřevěnou vařečkou. Obsah poté vylijte a kastrol dočistěte běžným způsobem.
A jak bojujete s připáleninami vy? Používáte některý z uvedených triků?