Vypěstujte si doma nebo na zahradě skvostný banánovník. Obvykle slouží pro oslnivou okrasu, ale dočkat se můžete i plodů

Pěstovat doma banánovník není tak obtížné, jak to občas vypadá. A dočkat se můžete i slaďoučkých plodů s plnou chutí.

Zdroj fotografie: PxHere

Pěstování banánovníku (Musa) není nijak složité, je ovšem třeba dodržet několik jednoduchých pravidel. Nejde o strom, ale o bylinu se stromovitým habitem, který vytváří tzv. zdánlivý kmen, a díky tomu mohou tyto jinak křehké rostliny dosáhnout i několika metrů výšky. A jak je to s jejich pěstováním u nás?

Pěstování banánovníku doma

Pro začátek si udělejte jasno v jedné věci – bez skleníku, v němž teplota ani přes zimu neklesá pod 18 °C, si banány k jídlu jednoduše nevypěstujete. To však neznamená, že nemůžete mít doma banánovník jako pokojovou rostlinu. Je možné si koupit sazeničku, nebo ho vypěstovat ze semínek. To je však trochu obtížný úkol, protože drobná semínka mohou klíčit až několik měsíců. Ke své spokojenosti potřebují správný substrát.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Jde o lehkou, dobře odvodněnou a na živiny opravdu chudou zeminu. Perfektní je kokosový substrát, který skvěle zadržuje vlhkost, ale neobsahuje žádné živiny. Hodnota pH půdy by pak vždy měla být pod 7. A použít lze i rašelinu nebo speciální zeminu určenou pro výsev semen. Malé rostlinky zasaďte do běžné pokojové zeminy, na dno nádoby však nezapomeňte dát dobrou drenáž.

Jaké podmínky potřebuje banánovník

Sazenice pěstujte při teplotě 25 až 30 °C (ne více). Potřebují světlé místo, ale ne přímý sluneční úpal. První hnojení by mělo přijít na řadu teprve po dvou měsících, a to přibližně čtvrtinovou dávkou běžného hnojiva pro pokojové rostliny. Mladé rostliny chladné zimování nepotřebují, ty starší by si měly odpočinout v chladnější a temnější místnosti. A jak na zálivku?

Zdroj fotografie: Depositphotos

Pamatujte si, že spotřeba vody u banánovníků je poměrně vysoká. Rostliny je tedy vždy potřeba pravidelně zalévat tak, aby zemina v květináči zůstala rovnoměrně vlhká. Používejte také nejlépe měkkou vodu, například dešťovou, a to pokojové teploty. Během zimního klidu pak banány zalévejte střídměji. Zemina by však nikdy neměla zcela vyschnout, na to mohou banánovníky zareagovat rychlým shozením listů (a ne vždy opět obrazí).

Pěstování banánů ve skleníku

Pokud chcete mít doma svou vlastní úrodu sladkých banánů, pak během léta můžete rostliny přenést do venkovního prostředí. Vybírejte ty, které jsou odolnější. Jde například o kultivary:

  • Ensete ventricosum ‚Maurelii‘ (červený habešský banán),
  • Musa basjoo ‚Nana‘ (japonský mrazuvzdorný zahradní banán),
  • Musa basjoo ‚Sapporo‘ (u nás k dostání zatím jen jako rarita),
  • Musa velutina (růžový banán z Indie).

Na podzim se však banánovníky musí bezpodmínečně přemístit do teplého skleníku, kde teplota neklesá pod 18 °C. Pokud je chcete pěstovat jen na okrasu, počkejte, až první mrazy spálí listy, ty poté odřízněte a kořeny zakryjte vysokou vrstvou mulče a případně i netkanou textilií. Na jaře by měly rostliny bez problémů znovu obrazit.

Které exotické ovoce pěstujete doma vy?

Naučte se, jak pěstovat banánovník v bytě