Pěstování česneku v plastových lahvích lze na parapetu i balkoně. Plodí jako o závod

                   

Česnek je nejen v české gastronomii nenahraditelný. Svou specifickou chutí a vůní je oblíbeným kořením jak do polévek, tak mas nebo omáček. Vypěstovat si ho můžete snadno i doma a mít ho k dispozici po celý rok. Není to nic složitého a mít česnek kdykoliv po ruce je velkou výhodou.

Nemusíte být mistrem v kuchyni, abyste si vypěstovali česnek

K pěstování česnek vám stačí znát pouze základní principy. V první fázi nebudete potřebovat pozemky ani zavlažování. Na konci článku navíc najdete také recept na pastu.

Budete potřebovat pouze:

  • 1 plastovou lahev, nejlépe o objemu 0,5 litrů
  • Stroužek česneku

Pěstování na okenním parapetu není nic složitého.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Vezměte lahev jakékoliv velikosti, ale pro začátek bude stačit menší o objemu 0,5 litru. Horní část lahve odřízněte a okraj trochu uhlaďte. K tomu vám pomůže rozpálená žehlička.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Poté láhev naplňte po okraj vodou a do ní položte jeden stroužek.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Lahvičku následně odložte na odlehlé místo, a za 1 až 2 týdny uvidíte první zelené nitě.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Jakmile česnek dostatečně doroste, můžete ho zasadit do květináče s hlínou.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Česnekový krém z několika ingrediencí

Kořeněnou pastu si můžete natřít na chleba, můžete jí podávat jako omáčku k masovým jídlům nebo ji dokonce přidat i do polévek. Pastu můžete uchovat v ledničce po několik týdnů, stačí ji dát do nádoby a tu pevně zavřít, ani vůni nenasály také další potraviny.

Na recept budete potřebovat 500 gramů zeleného česneku, 2 lžíce soli, 1 čajovou lžičku čerstvě mletého černého pepře, 2 čajové lžičky grilovacího koření a 100 ml olivového oleje.

Příprava receptu je také jednoduchá, stačí jen smíchat všechny suroviny a koření. Nejlépe pastu vyrobíte v mixéru. Poté přidejte ještě olej a znovu promíchejte. Tuto směs pak dejte do suché a čisté nádoby, kterou pevně uzavřete a dejte do lednice.

iZdroj fotografie: Imgur / Marie Štířová, se souhlasem autora

Zelené stroužky česneku také dobře dezinfikují vzduch v místnostech. Hodí se tedy nejen k jídlu, ale také budou zdobit vás obývací pokoj. Díky nenáročnosti česneku ho můžete sami pěstovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články