Plody kaki nabídnou opravdu medovou chuť. Bohužel je však většinou jíme špatně – jak to napravit?

Toto zvláštní ovoce se v regálech supermarketů objevuje stále častěji. Zjistěte, co byste o něm měli vědět, abyste si mohli jeho benefity užít naplno.

Zdroj fotografie: Pixabay

Sehnat kaki alias plody stromu zvaného tomel japonský je stále snazší a levnější. Domů si ho však z prodejny s největší pravděpodobností přivezeme nezralé. A i když i v tomto stavu chutnají skvěle, s jejich skutečnou chutí se to nedá srovnat ani náznakem. Jak by tedy mělo vypadat dokonalé zralé kaki a proč není možné ho v tomto stavu koupit v obchodech? Poradíme vám také s jeho správnou konzumací a dalšími šikovnými vychytávkami.

Jak poznat dobré kaki

Kvalitní plody jsou velké asi jako větší rajče a mají krásnou červenooranžovou barvu. Jejich povrch je lesklý a hladký. Chuťově připomíná kaki ze všeho nejvíce směs rajčat a meruněk. Velmi sladké chuťové tóny jsou navíc během té správné zralosti zjemněny vůní vanilky. Nezralé plody bohužel až tak oslnivě chutnat nebudou. Mají totiž vysoký obsah tříslovin a dalších látek. Kvůli tomu chutnají svíravě a lehce nahořkle.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak nechat dozrát kaki

Nakup dobrého ovoce je velkou výzvou. Při nákupu se musíte především dobře ujistit, že všechny plody jsou jednotlivě balené. Tím předejdete jejich otlačení. Vyhněte se také přítomnosti hnědých skvrn a otlačenin. Lepší jsou tvrdší plody, které můžete doma několik dní uložit při pokojové teplotě. V lednici lze kaki bez větší újmy skladovat dva až tři týdny, ale pamatujte si, že čím je ovoce čerstvější, tím také samozřejmě lépe chutná.

Ovšem pokud mu dopřejte několik dní v teplé místnosti, můžete se těšit na perfektní výsledek. Ze všeho nejdříve si všimnete, že v některých místech začíná průsvitnět. To je zcela normální, protože hmota uvnitř se během zrání mění ve slaďoučký rosol. Perfektně zralé kaki je tak měkké, že ho poškodí i jemný dotek. Během celého procesu na něj proto nesahejte, neotáčejte ho apod. A jakmile celé zprůhlední, použijte ho.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Pozor na přezrálé ovoce

Uvnitř musí být nádherně červenooranžové, bez výrazných hnědých skvrn a dalších nedokonalostí (drobné hnědé tečky v dužině naopak nevadí, u některých odrůd se přirozeně vyskytují). Po přičichnutí by vás měla ke konzumaci nalákat příjemná vůně vanilky. Pokud naopak cítíte tóny hniloby, pak jste nechali ovoce dozrát příliš dlouho a ke konzumaci již vhodné není. Pamatujte si však, že perfektně zralé kaki je velmi sladké.

Dost možná to pro vás bude u přímé konzumace příliš. To však neznamená, že byste ho měli vyhodit naopak. Skvěle se hodí třeba do těsta na muffiny, ale ochutí i váš pudink nebo nejrůznější krémy. Z kaki také můžete udělat kompot nebo ho pro zmírnění sladkosti servírovat s lehkým krémem z mascarpone. Skvěl však chutná i naslano – s uzenou šunkou, sýrem apod.

Zdroj fotografie: Pixabay

Co byste ještě měli vědět

Tomel japonský původně pochází z Asie. Je to stará kulturní rostlina, která se se v Číně pěstuje již 2000 let. Dnes je však pro své ovoce pěstován také v Brazílii, Izraeli nebo třeba Kalifornii či v některých jihoevropských zemích (zejména v Itálii a Španělsku). Právě z Evropy obvykle pochází plody, které jsou na pultech našich obchodů k dostání nejčastěji od října do prosince. V pozdějších měsících se pak dovážejí z Izraele a Brazílie.

Máte rádi kaki nebo dáváte přednost jiným druhům exotického ovoce?

Naučte se, jak jíst správně kaki