Poctivý asijský způsob, jak správně uvařit rýži a odstranit z ní všechny nečistoty i škodliviny

                   


Rýže patří k nejrozšířenější příloze používané snad po celém světě. Známou ingrediencí je rýže především v Japonsku, ale i v českých domácnostech rozhodně nesmí chybět. Na co klást velký důraz při vaření rýže? Podívejte se na ty nejdůležitější pravidla.

Rýže je původem z více kontinentů

málokdo ví, že tato oblíbená obilnina pochází původem z Asie, ale také z Austrálie či Afriky. Na světě existuje více než 25 různých druhů. Ať jste milovníkem kulatozrnné rýže či rýže klasické nebo jasmínové, všechny tyto rýže v sobě nesou stejný původ — jsou ze země. A jelikož se v zemi může nacházet mnoho prvků, je potřeba myslet na to, že s rýží si domů přinášíte také například:

  • hnojiva
  • pesticidy
  • arsen
  • parazity
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Všech těchto prvků se můžete jednoduše zbavit

Možná jsme vás teď trochu překvapili. Díky tomu, že tato obilnina roste ze země, nese v sobě stále spoustu stop z hnojiva nebo pesticidů, se kterými je zem při pěstování rýže obohacena. Někteří vědci dokonce tvrdí, že může mít v sobě stopy arsenu nebo chemikálií, kterými se při skladování a převozu rýže chrání například od myší či jiných parazitů.

Přitom stačí, abyste si osvojili několik jednoduchých pravidel, jak o koupenou rýži pečovat nebo jak s ní nakládat. Podívejte se na ty nejzákladnější pravidla s námi. Pokud se rozhodnete uvařit váš oblíbený pokrm s rýží pro svou rodinu, namočte rýži v hrnci už den dopředu. Díky tomu se z rýže uvolní veškeré nežádoucí prvky.

i


Rýže patří k nejrozšířenější příloze používané snad po celém světě. Známou ingrediencí je rýže především v Japonsku, ale i v českých domácnostech rozhodně nesmí chybět. Na co klást velký důraz při vaření rýže? Podívejte se na ty nejdůležitější pravidla.

Rýže je původem z více kontinentů

málokdo ví, že tato oblíbená obilnina pochází původem z Asie, ale také z Austrálie či Afriky. Na světě existuje více než 25 různých druhů. Ať jste milovníkem kulatozrnné rýže či rýže klasické nebo jasmínové, všechny tyto rýže v sobě nesou stejný původ — jsou ze země. A jelikož se v zemi může nacházet mnoho prvků, je potřeba myslet na to, že s rýží si domů přinášíte také například:

  • hnojiva
  • pesticidy
  • arsen
  • parazity
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všech těchto prvků se můžete jednoduše zbavit

Možná jsme vás teď trochu překvapili. Díky tomu, že tato obilnina roste ze země, nese v sobě stále spoustu stop z hnojiva nebo pesticidů, se kterými je zem při pěstování rýže obohacena. Někteří vědci dokonce tvrdí, že může mít v sobě stopy arsenu nebo chemikálií, kterými se při skladování a převozu rýže chrání například od myší či jiných parazitů.

Přitom stačí, abyste si osvojili několik jednoduchých pravidel, jak o koupenou rýži pečovat nebo jak s ní nakládat. Podívejte se na ty nejzákladnější pravidla s námi. Pokud se rozhodnete uvařit váš oblíbený pokrm s rýží pro svou rodinu, namočte rýži v hrnci už den dopředu. Díky tomu se z rýže uvolní veškeré nežádoucí prvky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ráno vodu sceďte a napusťte vodu novou. Rýži pořádně properte tak, aby se na povrchu zrnek opravdu již nic neudrželo. Obilninu můžete poté osušit papírovou utěrkou a skladovat v misce do doby, než se pustíte do vaření.

Pro uvaření naplňte hrnec rýží s teplou vodou v poměru 1:1,5. Přidejte do vody sůl, lehce promíchejte a přiveďte vodu k varu. Ve vroucí vodě vařte pod uzavřenou poklicí alespoň 15 minut nebo dle příbalové informace o postupu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ráno vodu sceďte a napusťte vodu novou. Rýži pořádně properte tak, aby se na povrchu zrnek opravdu již nic neudrželo. Obilninu můžete poté osušit papírovou utěrkou a skladovat v misce do doby, než se pustíte do vaření.

Pro uvaření naplňte hrnec rýží s teplou vodou v poměru 1:1,5. Přidejte do vody sůl, lehce promíchejte a přiveďte vodu k varu. Ve vroucí vodě vařte pod uzavřenou poklicí alespoň 15 minut nebo dle příbalové informace o postupu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články