Poradíme vám, jak uchovat banány déle čerstvé

Jak zabránit hnědnutí banánů jednoduchými domácími metodami i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vždy, když si koupíte banány, jste nuceni je sníst co nejdříve, proto brzy zhnědnou a už nejsou tak pěkné. Jestli ale nemáte tipy, jak je rychle zpracovat, poradíme vám, jak je uchovat déle žluté a na pohled chutné.

Stačí je zabalit do potravinové fólie

Postačí jen jednoduchý trik, stačí konce banánů zabalit do potravinové fólie. Ta zpomalí šíření etylenového plynu, který banány při dozrávání vylučují. Bez ní se plyn se dostane do dalších částí ovoce a tím uvolní jeho zrání.

Vyplatí se tedy rozdělit celý trs banánů a omotat každou stopku zvlášť. Etylen tak nenapadne další banány. Zrání to sice nezabrání, ale zpomalí ho tak, že si banán budete moct vychutnat o něco déle. Jestli ale nechte pokaždé používat potravinovou fólii, můžete vyzkoušet i recepty, které vám od hnědých a přezrálých banánů pomohou.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud nestíháte banány konzumovat, můžete je použít do receptů

Z přezrálých banánů vytvoříte nejlepší banánovou domácí zmrzlinu. Postačí vám na to i ty nejlevnější banány:

  • 3 banány
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Plnotučné mléko dle potřeby
  • Výkonný mixér s noži

Banány si oloupejte den předem, nakrájejte a uložte do mrazáku. Druhý den je jen vložte do mixéru a nechte pár minut povolit, poté přidejte smetanu a promixujte. Podle konzistence dolijeme mléko, ale nesmí vzniknout banánový shake. Konzistence by měla být tuhá. Po dokončení můžete rovnou podávat. Vyzkoušet můžete také další recept.

i

Vždy, když si koupíte banány, jste nuceni je sníst co nejdříve, proto brzy zhnědnou a už nejsou tak pěkné. Jestli ale nemáte tipy, jak je rychle zpracovat, poradíme vám, jak je uchovat déle žluté a na pohled chutné.

Stačí je zabalit do potravinové fólie

Postačí jen jednoduchý trik, stačí konce banánů zabalit do potravinové fólie. Ta zpomalí šíření etylenového plynu, který banány při dozrávání vylučují. Bez ní se plyn se dostane do dalších částí ovoce a tím uvolní jeho zrání.

Vyplatí se tedy rozdělit celý trs banánů a omotat každou stopku zvlášť. Etylen tak nenapadne další banány. Zrání to sice nezabrání, ale zpomalí ho tak, že si banán budete moct vychutnat o něco déle. Jestli ale nechte pokaždé používat potravinovou fólii, můžete vyzkoušet i recepty, které vám od hnědých a přezrálých banánů pomohou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud nestíháte banány konzumovat, můžete je použít do receptů

Z přezrálých banánů vytvoříte nejlepší banánovou domácí zmrzlinu. Postačí vám na to i ty nejlevnější banány:

  • 3 banány
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Plnotučné mléko dle potřeby
  • Výkonný mixér s noži

Banány si oloupejte den předem, nakrájejte a uložte do mrazáku. Druhý den je jen vložte do mixéru a nechte pár minut povolit, poté přidejte smetanu a promixujte. Podle konzistence dolijeme mléko, ale nesmí vzniknout banánový shake. Konzistence by měla být tuhá. Po dokončení můžete rovnou podávat. Vyzkoušet můžete také další recept.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Budete potřebovat 5 velkých banánů, 500 g ananasu v konzervě, 3 lžíce citronové šťávy, 30 g strouhaného kokosu a sklenici, která by měla být sterilizovaná. Banány nakrájejte na kolečka a přiveďte spolu s ananasem, šťávou a kokosem k varu. Stáhněte na mírný plamen a nechte rozvařit. Směsí plňte sklenice a nechte vychladit. Uchovat můžete v lednici a používat jako sladidlo do bábovek a dalších receptů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Budete potřebovat 5 velkých banánů, 500 g ananasu v konzervě, 3 lžíce citronové šťávy, 30 g strouhaného kokosu a sklenici, která by měla být sterilizovaná. Banány nakrájejte na kolečka a přiveďte spolu s ananasem, šťávou a kokosem k varu. Stáhněte na mírný plamen a nechte rozvařit. Směsí plňte sklenice a nechte vychladit. Uchovat můžete v lednici a používat jako sladidlo do bábovek a dalších receptů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články