Česnek patří do každé české domácnost už po staletí. Lidé ho využívali na nejrůznější věci nejen v kuchyni, ale také pro léčení. Zkáza je ale u česneku velmi rychlá, a tak se dnes podíváme na pár tipů, jak se vyhnout vysychání česneku.
Česnek se používá již od historie
již od starověku lidé pěstují a používají česnek pro mnoho účelů. Ať už ho přidávají do jídla jako koření díky jeho nezaměnitelné vůni i chuti a nebo pro jeho zdravé účinky pro lidské tělo, je jisté, že by neměl chybět v žádné kuchyni. Lidé ho využívali také pro léčení nejrůznějších nemocí nebo dokonce na spirituální rovině proti odhánění zlých duchů.
Pro jeho čerstvost je ale potřeba znát ty nejzákladnější principy jeho pěstování i skladování. Těmi nejdůležitějšími postupy jsou:
- jak pěstovat česnek
- jak správně sklízet česnek
- kdy je čas na sklizeň česneku
- jak správně skladovat česněk
Tím nejzásadnějším při sklizni česneku pro jeho zdravé a správné uskladnění, je čas sklizně a péče o česnek ihned po sklizni. Ze země česnek vytáhněte za teplého a suchého počasí, aby nebyl nasáknutý vodou. Po jeho vytažení nechte ještě chvíli hlavy česneku na slunci. Uschlé vrcholy česneku odkrojte asi dva centimetry od palice, kořeny usekněte úplně. Zimní česnek má malou trvanlivost, proto se používá k okamžitému zpracování a jen malé množství se používá pro zimní výsadbu.
Oproti zimnímu česneku má jarní odrůda větší trvanlivost
Jarní úrodu česneku sázíme na jaře a po jeho zrání můžeme využívat a skladovat velice dlouho, dokonce až do další sklizně nové úrody. Pro nejlepší uchovávání česneku bude lepenková krabice nebo prodyšný sáček, ve kterém se ke každé straně česneku jednoduše dostane vzduch a nebude tak prostor pro možné tvoření plísní.
Česnek skladujte na tmavém a suchém místě, optimální teplota je od 2°C do 20°C
Česnek můžete uložit také do skleněné nádoby, kterou vložíte do lednice. Můžete také česnek oloupat, jednotlivé stroužky česneku dát do sklenice a zalít vše kvalitním olejem. Takto můžete česnek v lednici skladovat až tři měsíce. Olej, ve kterém je česnek naložený, vtáhne také česnekové aroma, a tak jej můžete přidat do vaření či zajímavého salátu.