Vaječné skořápky mnoho z nás sbírá a poté je používá jako hnojivo nebo jako potravu pro slepice. Jak ale skořápku uchovávat tak, aby nám později ještě posloužila. Spousta lidí dělá několik chyb, ale ne vždycky jsou skořápky vhodné pro další použití.
Pokud chceme skořápku použít, musíme z ní odstranit vnitřní vrstvu?
To je otázka, kterou si pokládá nejeden pěstitel ovoce, zeleniny a dalších rostlin. Vejce rozbijte, jeho obsah dejte do nádoby a skořápku dejte co nejrychleji vysušit. Jaké jsou argumenty proti odstranění vnitřního filmu skořápku?
Odstranění vnitřní vrstvu ze syrových vajec je velmi obtížný úkol. Je mnohem lepší ji vyjmout z již uvařených vajec. Je to zbytečná věc, nad kterou strávíte zbytečně moc času. Film obsahuje cenné makro i mikroživiny, i když jsou ve velmi malém množství. Při pečlivém zacházení s odpadem z potravin nebudou zbytečné.
Při sušení se film, který je uvnitř vejce, stane křehkým a tvrdým jako samotná skořápka, snadno se může rozbít nebo rozpadnout, takže odstraněním si opět přiděláváme práci. Existují ale také důvody, proč vrstvu odstranit.
Skořápka bez filmu vypadá lépe
Jedním z argumentů, proč vrstvu odstranit, je, aby se při skladování skořápek zabránilo hnilobnému zápachu, který může být velmi ostrý a štiplavý, pokud se skořápka nevymyje dostatečně. Skořápka vypadá lépe bez vnitřní vrstvy, bude méně připomínat domácí odpad, který půjde na kompost nebo krmení.
Pokud ve vaječných skořápkách vysazujete sazenice, filmu se nezapomeňte zbavit hlavně z důvodu, aby se nenarušila celistvost skořápky. Skořápka by mohla prasknout nebo se jinak poškodit. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, skořápky můžete skladovat uvařené i syrové, i tak skvělé poslouží jako přísada do krmení nebo jimi pohnojíte pěstované rostliny. Jestli jich posbíráte velké množství, můžete je například směnit za čerstvá vejce nebo jiné potraviny.