Citron dokáže lidskému tělu dodat velké množství vitamínů i stopových prvků, má tedy pozitivní vliv na celkové zdraví i upevnění imunity. Hlavní pozitivní účinky však najdeme v samotné kůře citronu, kterou často všichni vyhazujeme.
Kůra citronu je nejvýživnější částí
Samotná slupka neboli kůra citronu je mnohem výživnější na vitamíny a zdraví složky, než vnitřek citronu. To je pro vás možná velká novinka. Kůra citronu je ale na první ochutnání velmi hořká a ne moc chutná. Proto ji většina domácnosti po vymačkání citronové šťávy vyhazuje nebo loupe.
Nenechte se ale odbýt prvotní hořkou chutí
Existuje totiž skvělý způsob, jak se zbavit hořké chuti kůry citronu. Nechte ji zmrznout v mrazáku. Pokud totiž citron necháte zmrznout v mrazáku a poté kůru nastrouhejte na struhadle klasickým způsobem, její chuť ztratí hořkost.
Skvělou kombinací je citronová kůra spolu s rybou, zeleninovým salátem nebo k masu. Proto můžete vyzkoušet přidat citronovou kůru do jakéhokoliv jídla při vaření. Vaše pokrmy získají úplně nový rozměr chutí, které vás určitě budou bavit. Vedle odstranění hořkosti má zmražená citronová kůra ještě jednu pozitivní vlastnost.
Zmražená citronová kůra je skvělým čistícím prostředkem
Kyselina citronová obsažená v kůře i samotné šťávě z citronu vám pomůže odstranit kdejakou nečistotu ve vaší domácnosti. Zmrzlá citronová kůra se stane perfektním čistícím hadříkem, se kterým vyčistíte dokonce své stříbrné šperky, ocel nebo dokonce dřevo. Recept pro výrobu skvělého čistícího prostředku je velmi jednoduchý.
Nastrouhejte kůru citronu a vložte ji do plastové nebo skleněné nádoby. Do nádoby přidejte 5 lžic rostlinného oleje a nechte směs odležet v chladu lednice po celý jeden týden. Po týdnu olej přeceďte a přidejte trochu vroucí vody, do které můžete namočit hadřík pro čištění nečistot.