Ne vždy je pečlivá hygiena pro naše zdraví přínosem. Naopak. Pokud si nedáme pozor, můžeme si naopak uškodit. Dobrým příkladem jsou vejce. Už od přírody jsou absolutně geniálním produktem s všestranně použitelným balením. Sama sebe totiž chrání před vnějšími vlivy. A to především před pronikáním bakterií a dalších patogenů z okolního prostředí. My je však o tuto ochranu často nevědomky připravujeme.
Když vejce omýváme, narušujeme ochrannou kutikulu
Bohužel je to přesně tak. Jestliže je čistíme těsně před použitím, pak vlastně o nic nejde. Občas je to opravdu žádoucí. Zejména pro vejce přímo z farem jsou typické skvrny od slepičího trusu, přilepené peří apod. Ovšem plánujete-li stejný krok před uložením do lednice, kde je necháte klidně i dva týdny, nedoporučujeme to.
Vejce je totiž od přírody vybaveno ochrannou kutikulou. A tu dokáže narušit i přítomnost obyčejné vody. A pokud si vezmete na mytí kartáček nebo dokonce trochu saponátu či mýdla, je na problém opravdu rychle zaděláno. Takže co si počít, pokud jednoduše biologicky znečištěná vejce do lednice ukládat nechcete?
Vsaďte na jedlý minerální olej
Jednoduše musíte tuto kutikulu obnovit. Pomůže, pokud vejce pomažete jedlým minerálním olejem. Stačí trochu. Při věším množství si olejem jednoduše namažte rukavice (přinejhorším čisté holé ruce) a každé vejce poválejte mezi dlaněmi. Následně je uložte do plata na vejce, a to nejlépe špičkou dolů. Vejce totiž doslova dýchá svou horní částí (přijímá jejím prostřednictvím kyslík). Pouze při uložením delším než 10 dní je nutné tuto potravinu obrátit, aby nedošlo k přischnutí žloutku ke špičce.
A proč právě olej? Studená voda totiž zvyšuje riziko vniknutí nebezpečných mikrobů do útrob vejce. Vytvoříte totiž podmínky, díky nimž snadněji prostupují dovnitř. Vejce se pak velmi rychle kazí. Tento proces o něco zpomalí použití teplé vody (v žádném případě nepoužívejte saponát ani mýdlo), i tak však pro jistotu doporučujeme použití jedlého minerálního oleje. Nikdo totiž nechce jíst kontaminovaná vejce. Mohla by vás postihnout salmonela nebo něco ještě mnohem závažnějšího. A to byste určitě nechtěli!