Víme, proč nikdy nevyhazovat starý chléb. Podle lidových pranostik vás kvůli tomu může potkat velké neštěstí

                   

Chléb je jednoznačně jednou z nejlepších věcí, kterou nám česká tradice dává. Ne nadarmo mnozí říkají, že nikde jinde se nepeče tak dobrý chleba, jako právě v Čechách a na Moravě. Dříve se při pečení světil křížkem a plýtvání s ním bylo považováno za velký hřích. Z této doby také přetrvala řada pověr a zvyků, které se k němu váží. Seznamte se s nimi a odvraťte nebezpečí, která by mohla vašemu domu hrozit.

Nejčastější pověry, které se vážou k chlebu

Dost možná jste je doteď neznali. Ovšem ukazuje se, že naši předkové měli v lecčems pravdu. Tak proč jim ji nepřiznat i při zacházení s chlebem? A co podle lidové moudrosti nesmíte s chlebem dělat? Možné chyby jsou hned čtyři.

  • Vyvarujte se špatného krájení chleba,
  • chléb v žádném případě nevyhazujte,
  • staré krajíce zkrmte beze zbytku
  • a chléb nikdy nejezte potají.
iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Chléb v žádném případě nevyhazujte

Pokud bychom věřili našim předkům, zjistili bychom, že z chleba nesmíme vyhodit vůbec nic – ba ani drobky. Byl totiž získán opravdu tvrdou prací, a pokud bychom se k němu nechovali s úctou, znamenalo by to neštěstí. A to určitě nikdo z nás nechce. Snažte se proto pečivo spotřebovat ještě čerstvé a do co nejmenšího kousíčku. Přinejhorším můžete přebytky také zamrazit a použít později. Na kvalitě to chlebu nijak neubere.

Chléb nesmíte jíst ani potají

Dost možná vás to také občas láká – doma voní čerstvě upečené krajíce, ale vy musíte počkat na to, až se celá rodina sejde u stolu. Někdy přesto neodoláte a kousek si uždibnete. Ovšem dělat byste to neměli. Pokud totiž ujídáte někomu chleba potají za zády, připravujete ho tak o zdraví, štěstí i prosperitu. A když už jsme u toho – takovéto uzobávání určitě neprospívá ani vaší štíhlé linii, co říkáte?

iZdroj fotografie: Pixabay

Staré krajíce zkrmte beze zbytku

Možná to nevíte, ale dříve se chléb používal k potěšení domu. Šlo o takovou úlitbu dobrým duchům, kteří se poté postarali o vaše zdraví i prosperitu. Nemusíte ovšem hned klást chleba na zápraží. Bohatě postačí, když staré pečivo zkrmíte ptáčkům nebo dobytku. Ale pozor, nikdy nesmí jít o plesnivé pečivo. Tím byste jim jednoznačně ublížili. Také dbejte na to, aby nešlo o pečivo přespříliš slané, s náplněmi nebo sladké.

Vyvarujte se špatného krájení chleba

Pro začátek platí, že byste chléb nikdy neměli krájet ve svislé poloze. Tedy žádné zapření o hrudník a práce s nožem ve vzduchu. A nikdy k tomu také nepoužívejte dva nože. Obojí by totiž mohlo zapříčinit příchod chudoby do vašeho domu. Dva nože pak navíc značným způsobem přispívají ke konfliktům a neshodám v rodině – tedy tak to alespoň tvrdí staré lidové pověry. A co kdyby na nich přece jen něco bylo?

Inspirujete se lidovou slovesností při zacházení s chlebem nebo vše považujete za výmysly?

Chcete si vyzkoušet domácí pečení? Vyzkoušejte postup na základní pšenično žitný kváskový chléb
Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články