Proto byste měli na své zahradě používat kávovou sedlinu

                   

Existuje hned několik rostlin, které milují kávovou sedlinu! Jaro je sice zatím daleko, ale všichni si od začátku jara rádi sedneme ven a užíváme si slunce. Postupně se na zahradě začnou objevovat květiny, a pokud tam trávíte hodně času, jistě chcete, aby působila hezky a atraktivně. Rostliny by mohly posílit díky kávové sedlině. Pokud pijete tureckou kávu, tak to rozhodně vyzkoušejte.

Kávová sedlina

Šálek kávy může být opravdovou záchranou ráno nebo odpoledne, kdy vás snadno postaví na nohy. Ale zbytky, které po vypití zůstanou, můžete buď vyhodit, anebo efektivně využít k prospěchu své zahrady. Vaší zahradě totiž může poskytnout skutečnou podporu. Samozřejmě ho můžete přidat i na hromadu kompostu, ale také přímo k rostlinám.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Proč? Protože kávová sedlina obsahuje mnoho prvků, které mohou zahradě prospět. Patří mezi ně dusík, fosfor, draslík, hořčík a měď. Jak kávovou sedlinu přesně používáte? Vysvětlíme vám, jak na to. Podívejme se na konkrétní věci, kde to můžete efektivně a ekologicky využít. Základní jsou:

  • kompost (zahradní kompost i domácí vermikompostér),
  • pokojové i zahradní rostliny.

Šikovné pro mnoho rostlin

I malé množství kávové sedliny dokáže zázraky s plány a plodinami ve vaší zahradě. Rostliny jako hortenzie a rododendrony to přímo milují, protože je sedlina trochu kyselá. V některých případech ji můžete použít i v zeleninové zahrádce. Mrkev, dýně a rajčata budou obzvláště schopny vzkvétat s kávovou sedlinou jako efektivním palivem.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jednoduché použití

Když na své zahradě poprvé zasadíte rostlinu, můžete si s hlínou namíchat i trochu kávové sedliny. Přidejte k tomu směs od svého zahradního nebo z obchodu a zasaďte rostlinu. Ujistěte se, že nepoužíváte sedlinu, která není příliš stará. Velmi rychle plesniví, takže byste ji měli používat, dokud je ještě čerstvá. V uzavřené nádobě vydrží maximálně pár dnů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články