Dýně (Cucurbita) je druh plodové zeleniny, která má mnoho využití. Můžete ji použít jako dekoraci během podzimních měsíců, nebo ji zpracovat v kuchyni. Díky jemně nasládlé oříškové chuti se hodí jak do slaných, tak sladkých jídel. Výbornou záležitostí je pak dýňová marmeláda, pro jejíž přípravu existuje mnoho receptů. Vyzkoušejte některé z nich i vy.
Dýně obsahuje mnoho prospěšných látek
Dýňová dužina se skládá hlavně z vody (až 90 % objemu), vlákniny, sacharidů, bílkovin a mnoha minerálních látek, mezi které patří hořčík, draslík, zinek, měď, sodík, chlor, železo, fosfor a selen. Obsahuje také vitamín A, lutein, karoteny (alfa i beta) a nenasycené mastné kyseliny.
Díky obsahu mnoha prospěšných látek dýně příznivě působí na trávicí trakt, pomáhá vylučovat toxiny z těla a posiluje imunitní systém. Dále uklidňuje nervy, zbavuje krev tuků, podporuje funkce slinivky a srdce a ulevuje při chorobách ledvin. Má také schopnost regenerovat buňky a léčí revmatismus, aterosklerózu a dnu.
Vyzkoušejte lahodnou marmeládu s citronem
Na tento jednoduchý recept si připravte:
- 1 dýni o hmotnosti alespoň 2 kg,
- 2 kg cukru,
- 2 bio citrony,
- 50 ml vody,
- 1 gelfix.
Dužinu dýně nakrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem. Nechte 24 hodin odpočívat na temném místě. Zbavte citron slupky, nakrájejte ho na tenké plátky a přidejte ho k odpočívající směsi. Poté přilijte vodu a přiveďte k varu přibližně na 1 hodinu. Před koncem vaření nasypte gelfix a vše rozmixujte ponorným mixérem. Marmeládou naplňte sklenice, uzavřete je a obraťte.
S jablky je také skvělá
Výbornou chuť dýňové marmeládě dodají i jablka. Budete na ni potřebovat:
- 1 kg dýně,
- 1 kg jablek,
- 1 citron,
- 1/2 kg cukru krupice,
- 1 vanilkový/skořicový cukr,
- 1 gelfix,
- kapku rumu,
- meruňkové aroma (tresť),
- špetku kyseliny citronové.
Dýni a oloupaná jablka nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a zalijte vymačkanou šťávou z citronu. Směs za občasného promíchání rozvařte. Dále přidejte cukry, gelfix, meruňkové aroma, rum a kyselinu citronovou. Chvíli vše povařte a rozmixujte ponorným mixérem. Poté nechte marmeládu ještě pár minut vařit, naplňte sklenice, které následně uzavřete a obraťte dnem vzhůru.
Která z těchto marmelád vám zachutnala víc?