Na podzim se perfektně hodí dýňová marmeláda. Sbírka 6 receptů: chutnají přímo skvěle a jejich příprava je supersnadná

                   

Dýně (Cucurbita) je druh plodové zeleniny, která má mnoho využití. Můžete ji použít jako dekoraci během podzimních měsíců, nebo ji zpracovat v kuchyni. Díky jemně nasládlé oříškové chuti se hodí jak do slaných, tak sladkých jídel. Výbornou záležitostí je pak dýňová marmeláda, pro jejíž přípravu existuje mnoho receptů. Vyzkoušejte některé z nich i vy.

Dýně obsahuje mnoho prospěšných látek

Dýňová dužina se skládá hlavně z vody (až 90 % objemu), vlákniny, sacharidů, bílkovin a mnoha minerálních látek, mezi které patří hořčík, draslík, zinek, měď, sodík, chlor, železo, fosfor a selen. Obsahuje také vitamín A, lutein, karoteny (alfa i beta) a nenasycené mastné kyseliny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Díky obsahu mnoha prospěšných látek dýně příznivě působí na trávicí trakt, pomáhá vylučovat toxiny z těla a posiluje imunitní systém. Dále uklidňuje nervy, zbavuje krev tuků, podporuje funkce slinivky a srdce a ulevuje při chorobách ledvin. Má také schopnost regenerovat buňky a léčí revmatismus, aterosklerózu a dnu.

Vyzkoušejte lahodnou marmeládu s citronem

Na tento jednoduchý recept si připravte:

  • 1 dýni o hmotnosti alespoň 2 kg,
  • 2 kg cukru,
  • 2 bio citrony,
  • 50 ml vody,
  • 1 gelfix.
iZdroj fotografie: Unsplash

Dužinu dýně nakrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem. Nechte 24 hodin odpočívat na temném místě. Zbavte citron slupky, nakrájejte ho na tenké plátky a přidejte ho k odpočívající směsi. Poté přilijte vodu a přiveďte k varu přibližně na 1 hodinu. Před koncem vaření nasypte gelfix a vše rozmixujte ponorným mixérem. Marmeládou naplňte sklenice, uzavřete je a obraťte.

S jablky je také skvělá

Výbornou chuť dýňové marmeládě dodají i jablka. Budete na ni potřebovat:

  • 1 kg dýně,
  • 1 kg jablek,
  • 1 citron,
  • 1/2 kg cukru krupice,
  • 1 vanilkový/skořicový cukr,
  • 1 gelfix,
  • kapku rumu,
  • meruňkové aroma (tresť),
  • špetku kyseliny citronové.

Dýni a oloupaná jablka nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a zalijte vymačkanou šťávou z citronu. Směs za občasného promíchání rozvařte. Dále přidejte cukry, gelfix, meruňkové aroma, rum a kyselinu citronovou. Chvíli vše povařte a rozmixujte ponorným mixérem. Poté nechte marmeládu ještě pár minut vařit, naplňte sklenice, které následně uzavřete a obraťte dnem vzhůru.

Která z těchto marmelád vám zachutnala víc?

Vyzkoušejte tyto další recepty z dýně. Jeden je lepší než druhý!
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články