Rychlé a moderní konzervování. Dobré způsoby, o kterých ví jen málo lidí

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Chcete-li, aby vám po potraviny vydržely na dlouhý čas, je nutné se spolehnout na konzervaci. Potraviny z obchodů je využívají velice často a dělí se na nezávadné, jako je dočasné zmražení a ty, které mohou skrývat hrozbu. Těmi jsou například některé přidané konzervační látky.

Mražení

Do mrazáku lze potraviny uložit na velmi dlouhý čas. Řeč je až o několika měsících, kdy bude vaše jídlo bezpečně uskladněné, aniž by se do něj vrhla plíseň. Používejte však vyčištěné nádoby, do kterých potraviny přendáte, nikoli obaly z obchodních domů.

Platí také pravidlo jediného zamražení. Pokud budete postup opakovat u jedné potraviny víckrát, hrozí, že se zkazí. Opatrní buďte zejména u masa, které často rozmražení a následné znovu zamražení nesnese. Mohli byste si tak způsobit trávící obtíže.

Sušení

Ideální je také proces sušení. Není sice možné díky němu uchovat šťavnatou chuť, ale hodí se pro mnohé potraviny. Jeho nevýhodou je požadavek na prostor, ale pokud máte sklep, spíž nebo podobnou místnost, máte ideální podmínky pro tento typ konzervace.

  • Houby
  • Česnek
  • Bylinky

Jakmile nastane čas sklizně, najděte ve svém domě suché a temnější místo, kam bylinky a další potraviny budete moci zavěsit k sušení. Houby a bylinky využijete v zimě pro přípravu polévky nebo omáček a stejně tak můžete nakládat i s ovocem a zeleninou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Sušení luštěnin

Fazole, hrášek a podobné potraviny nelze usuší ihned. Namáčejte je do vody, vařte v osolené vroucí vodě, a teprve poté je nechte průběžně vyschnout. Budou potřebovat více času než například bylinky.

Vakuum

Tato konzervace trvá déle, než je obvyklé pro jiné postupy, ale zajišťuje dlouhou životnost.  Je pro ni třeba speciálního zařízení a trocha praxe, jelikož se nejedná o jednoduchý postup. Jsou k ní také třeba speciální nádoby a víčka.