Nasbírejte si šípky, jedlých druhů je mnohem více, než si myslíte. Jak a kdy je sušit, aby nám prospívaly?

                   

Růže šípková (Rosa canina) roste na našich mezích a stráních velmi hojně. V létě dokáže zaujmout svými vonnými květy, na podzim pak nabídne množství lákavě červených plodů, plných vitamínů a dalších cenných látek. Rozhodně však není pravdou, že jiné druhy šípků sbírat nelze. Naopak. Leckdy jsou totiž k jídlu i ty, které vám rostou na zahradě jako okrasná rostlina. A jak rozeznat jedlé od nejedlých a správně je zpracovat?

Zjistěte, kdy sušit šípky

Sběr správně zralých šípků se obvykle provádí (podle počasí) od poloviny září do první poloviny října. V tomto období jsou totiž tyto lákavě zbarvené plody zcela zralé, chutné a obsahují největší množství živin. Jde zejména o vitamín C a vitamíny B a K, ale nesmíme zapomenout ani na hořčík, fosfor a vápník. V menším množství v nich pak lze najít i vlákninu, sodík, zinek, lutein či některé prospěšné kyseliny (např. listovou).

iZdroj fotografie: Pixabay

Sběr šípků má mnoho podob

V zásadě lze na našich stráních a zahradách najít dva druhy šípků: masité a protáhlé. Mezi nejznámější jedlé druhy patří:

  • růže dužnoplodá (Rosa villosa pomifera)
  • růže svraskalá (Rosa rugosa)
  • růže šípková (Rosa canina)

První dva druhy vám nabídnou spíše šípky velké a masité, vhodné na výrobu džemů a kompotů, drobnější růže šípková je vhodná spíše k sušení a k přípravě nálevů, čajů a odvarů. Šípky musí být na dotek ještě mírně tvrdé (pokud se vám pod rukama propadnou, pak jsou přezrálé a hodí se už jen na marmeládu), bez viditelného poškození nebo chorob. Pokud přejdou mrazem, lze je použít už jen na tepelné zpracování.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak sušit šípky, aby nám prospívaly

Myslete na to, že stopku není nutné odlamovat, naopak. Pokud to neuděláte, pak šťáva zůstane uvnitř a s ní i mnoho cenných látek. Šípky omyjte a nechte asi hodinu uschnout. Poté je sušte na novinách, na dobře větraném místě, ale vždy ve stínu. Můžete také použít sušičku a pro urychlení celého procesu je překrojit na polovinu. Nakonec je uskladněte do dobře uzavíratelné nádoby do temna a chladu.

Abyste zabránili degradaci vitaminu C během sušení a skladování, nikdy šípky nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Dbejte rovněž na to, aby v místnosti nebylo v ovzduší příliš mnoho vlhkosti. Délka sušení šípků závisí na použité metodě i okolních podmínkách. Nejdéle to trvá při přirozeném sušení, kdy budete pro kompletní usušení plodů potřebovat 14 až 28 dní. Sušení v sušičce nebo troubě pak trvá maximálně 5 hodin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Šípková marmeláda a jak na ni

Šípky omyjte nebo pro ještě lepší očištění namočte do horké vody po dobu 15-20 minut. Do vody lze přidat cukr, aby plody postupem času mírně zesládly. Po namočení je nechte 50-60 minut dobře oschnout na suchém a tmavém místě a na závěr je osušte papírovými ručníky. A jaké množství ingrediencí budete potřebovat?

  • 400 gramů čerstvých šípků
  • 2 kyselá jablka
  • 150 gramů krystalového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy

Z každého šípku ořízněte černý konec a poté ho nakrájejte na čtvrtiny. Odstraňte semínka a vnitřní chloupky a takto ošetřené šípky vložte do hrnce. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Přidejte k šípkům a zalijte vodou. Vařte, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté přidejte cukr a citronovou šťávu a za stálého míchání opatrně zahřívejte na mírném ohni 30 minut. Poté šípkovou marmeládu přeceďte přes husté síto, přiveďte ještě jednou k varu a přelijte do sklenic.

Uvařte si lahodný a zdravý šípkový čaj. Může vám pomoci s celou řadou zdravotních obtíží a také dobře chutná
Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články