Šéfkuchař prozradil, co udělat, abyste u krájení cibule neuronili ani jednu slzu

                   

Krájení cibule je v kuchyni nezbytností. Téměř žádné vaření se bez nasekané cibule neobejde. Bohužel ale je to zároveň činnost, do které se neradi pouštíme nejen proto, že se nemůžeme zbavit zápachu z našich rukou, ale protože u toho uroníme potoky slz. Naštěstí známe efektivní triky, jak u krájení cibule už nespustit ani jednu slzu.

Proč nás cibule nutí plakat?

Krájením cibule porušujeme její buňky a šťáva, která z ní vytéká, postupně uvolňuje látky, které se společně s vlhkostí ve vzduchu a v našem oku transformují na:

  • Propanol
  • Sirovodík
  • Kyselinu sírovou

Všechny tyto složky dráždí naše slzné kanálky a nutí je produkovat slzy.

Potápěčské nebo lyžařské brýle

Ano, je to tak. Víme, že to zní úsměvně, ale skutečně to funguje. Sice budete tak trochu vypadat jako blázen, jen si to představte, jak stojíte u kuchyňké linky s nožem v ruce s potápěčskými brýlemi na očích, ale nebudete plakat. Už nikdy. Možná ale bude brečet smíchy zbytek rodiny. To je ovšem riziko, které stojí za to podstoupit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Oheň

Před krájením cibule si na kuchyňskou linku postavte svíčku nebo si položte prkénko s cibulí do blízkosti zapnutého hořáku u sporáku. Oheň způsobí, že se vůně cibule nedostane do vašich očí. Podobně funguje i vařící voda v kastrůlku ohřívaná na sporáku.

Spusťte digestoř

Digestoř je v kuchyni velikým pomocníkem. Dokáže odsát veškeré zápachy z vaření, takže proč s ní nezačít hned u prvního kroku, jakým je právě krájení cibule. Zápach z cibule vcucne ještě dříve, než se vám dostane do očí.

i

Krájení cibule je v kuchyni nezbytností. Téměř žádné vaření se bez nasekané cibule neobejde. Bohužel ale je to zároveň činnost, do které se neradi pouštíme nejen proto, že se nemůžeme zbavit zápachu z našich rukou, ale protože u toho uroníme potoky slz. Naštěstí známe efektivní triky, jak u krájení cibule už nespustit ani jednu slzu.

Proč nás cibule nutí plakat?

Krájením cibule porušujeme její buňky a šťáva, která z ní vytéká, postupně uvolňuje látky, které se společně s vlhkostí ve vzduchu a v našem oku transformují na:

  • Propanol
  • Sirovodík
  • Kyselinu sírovou

Všechny tyto složky dráždí naše slzné kanálky a nutí je produkovat slzy.

Potápěčské nebo lyžařské brýle

Ano, je to tak. Víme, že to zní úsměvně, ale skutečně to funguje. Sice budete tak trochu vypadat jako blázen, jen si to představte, jak stojíte u kuchyňké linky s nožem v ruce s potápěčskými brýlemi na očích, ale nebudete plakat. Už nikdy. Možná ale bude brečet smíchy zbytek rodiny. To je ovšem riziko, které stojí za to podstoupit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Oheň

Před krájením cibule si na kuchyňskou linku postavte svíčku nebo si položte prkénko s cibulí do blízkosti zapnutého hořáku u sporáku. Oheň způsobí, že se vůně cibule nedostane do vašich očí. Podobně funguje i vařící voda v kastrůlku ohřívaná na sporáku.

Spusťte digestoř

Digestoř je v kuchyni velikým pomocníkem. Dokáže odsát veškeré zápachy z vaření, takže proč s ní nezačít hned u prvního kroku, jakým je právě krájení cibule. Zápach z cibule vcucne ještě dříve, než se vám dostane do očí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pískejte si

Udělejte si z krájení cibule radost. Zapískejte si nějakou veselou melodii. Proudem vzduchu z vašich úst odeženete výpary z cibule.

Ocet

Namočte prkénko, na kterém budete krájet cibuli, do octa. Ocet neutralizuje enzymy, které způsobují vznik dráždivých látek v cibuli, a vy nebudete plakat. Do octa můžete ponořit i nůž.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pískejte si

Udělejte si z krájení cibule radost. Zapískejte si nějakou veselou melodii. Proudem vzduchu z vašich úst odeženete výpary z cibule.

Ocet

Namočte prkénko, na kterém budete krájet cibuli, do octa. Ocet neutralizuje enzymy, které způsobují vznik dráždivých látek v cibuli, a vy nebudete plakat. Do octa můžete ponořit i nůž.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články