Šest způsobů pro uchování zásob chutné petrželové nati po celý rok

Také milujete chuť čerstvých bylinek a oceňujete zásobu vitamínů, která se v nich ukrývá? Díky našim trikům si výhody petržele můžete dopřát celý rok.

Zdroj fotografie: Pixabay

Nic neprovoní doma připravované pokrmy tak, jako právě čerstvé bylinky, přidané až ve finální části vaření. A díky našim šikovným tipům pro uchování bylinkové úrody ze zahrádky si je můžete užívat i během té nejkrutější zimy. Naučíme vás, jak je správně mrazit, co si připravit pro uložení v solance nebo jaké výhody má jejich naložení v oleji.

Zmrazte petrželovou nať na tři způsoby

Jak jsme si už řekli, chutnou nať petržele lze uchovat šesti jednoduchými způsoby. Mražení je z nich ovšem nejjednodušší. Díky němu si zachová všechny vitamíny i další příznivě působící látky. Petržel lze samozřejmě vzít, nasekat ji nadrobno a uložit v dobře uzavíratelných sáčcích nebo krabičkách, odkud ji pak odebíráme podle potřeby. Nejde ovšem o jediný způsob. Velmi praktická je i tvorba ledových kostek. Nasekanou petržel nasypte do tvořítka, zalijte vodou a nechte zamrazit.

Zdroj fotografie: Freepik

A opomínat bychom neměli ani mražení petržele ve svazcích. Nebude tak docházet ke ztrátě cenných vitamínů (zejména vitamínu C) při krájení a styku s okolním kyslíkem. Petržel nejdříve dobře omyjte. Nejlépe uděláte, pokud ji na několik minut naložíte do vody. Poté ji rozdělte do menší svazků, odřízněte příliš tuhé nebo poškozené konce stonků, a zamrazte. Každý svazek doporučujeme zabalit do celofánu nebo potravinářské fólie, vše pak společně uložte do krabičky.

Vyzkoušejte i zmrazení bylinek v oleji

Pokud běžně zmrazenou petržel rozmrazíme, bude z ní chtě nechtě takové blátíčko, které jako dekorativní prvek do salátů nebo pomazánek určitě nevyužijeme. To se však změní, pokud jako mrazící médium použijete olej. Hodí se ten olivový, ale zvolit lze i máslo. Opět nasekejte bylinku do tvořítek na led a zalijte tukem. Uložte do mrazáku a následně podle potřeby odebírejte. Bylinkové kostky se hodí do salátů i k výrobě sendvičů (pokud vsadíte na máslo).

Zdroj fotografie: Pixabay

Petržel můžete také naložit do soli či do oleje

Nemáte právě místo v mrazáku? Nevadí. Petržel zpracujte v mixéru. Jde o důležitý krok, protože potřebujete dosáhnout jejího maximálního odšťavnění. Smíchejte se solí v poměru jedné polévkové lžíce na jeden velký svazek bylinky. Jakmile se sůl rozpustí, uložte vše do sklenice a dobře uzavřete. Uchovávejte v chladničce a používejte podle potřeby.

Zdroj fotografie: Freepik

Poslední způsob pak počítá s naložením petržele do obyčejného slunečnicového oleje. Petržel očistěte, nakrájejte a nasypte do vypařené sklenice. Zalijte olejem tak, aby byla kompletně ponořená. Doporučujeme uchovávat v chladničce a odebírat podle potřeby. Vždy však čistou lžící nebo jiným nástrojem. Olej podle potřeby doplňujte. Petržel se nikdy nesmí dostat nad hladinu, rychle by tu chytila plíseň.