Jahody jsou pro mnohé z nás jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Vůně, chuť, barva, to všechno nám připomíná krásné, teplé letní dny. Ale co když si chceme připomínat léto i v zimě a uchovat si čerstvou chuť jahod? Stačí si nashromáždit potřebné množství jahod během sezóny a pak už jen správně skladovat. Použijte nejúčinnější metodu mrazení.
Proč mrazit jahody?
Po zmrazení si ovoce uchová většinu svých živin a vitamínů. Je ale potřeba vědět, jak správně na to. Neznamená to, že jahody hodíte jen tak do plastového sáčku a uložíte do mrazáku.
Vybrat si můžete ze dvou metod:
- suché mrazení
- mražení s cukrem
Suché mrazení
Suché mrazení znamená v podstatě mrazení celých plodů. Jedná se o nejjednodušší a nejrychlejší metodu. Jahody zbavte zelených stopek a důkladně umyjte od veškerých nečistot pod tekoucí vodou. Dělejte to po menších porcích, aby se plody vzájemně neponičily. Jemně je osušte papírovou utěrkou a uložte na plastové nebo dřevěné prkénko, které se vám vejde do mrazáku.
Zakryjte jahody potravinářskou fólií a vložte do mrazáku. Po zmrazení jahody uložte do plastového sáčku, zbavte se vzduchu uvnitř a pečlivě uzavřete. Opět uložte do mrazáku. Jakmile přijde zima a vy si budete chtít pochutnat na čerstvých jahodách, vyjměte je z mrazáku a nechte je přirozeně rozmrznout. Rozhodně se nedoporučuje nechat je v mikrovlnné troubě, tím byste zničili všechny vitamíny.
Mrazení s cukrem
Při této metodě není důležité mít celé plody zvlášť na prkénku. Stačí, když najdete zralé jahody bez jakéhokoli poškození. Vložte je do plastové nádoby, každou vrstvu zasypte cukrem, chvíli počkejte, až se cukr rozpustí, zavřete a uložte do mrazáku. Zmrazené jahody s cukrem jsou ideální pro zdobení dezertů a šťáva, která z nich vyteče po rozmrazení, dodá tu správnou příchuť čajům nebo různým koktejlům.
Jahodový sirup
Mrazení s cukrem lze provést i jinak, než že vložíte nádobu s celými jahodami do mrazáku. Připravit si můžete i jahodový sirup. Budete potřebovat:
- 1 l vody
- 300 g cukru
- 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
- jahody
Vodu přiveďte k varu, rozpusťte v ní cukr a přidejte citrónovou šťávu. Nechte vychladnout a nalijte sirup na jahody. Poté dejte zmrazit. Popřípadě můžete vzít na pomoc i mixér. Stačí, když do něj vložíte jahody s cukrem v poměru 2 : 1 a vytvoříte pyré. Nalijte do plastové nádoby nebo silných sáčků či forem na led a uložte do mrazáku. Jahodobé pyré lze přidat do tvarohu, zmrzliny, cereálií nebo i do čaje.