Škůdci z kuchyně navždy zmizí a už se nikdy nevrátí. Zbavení se jich svépomocí je jednodušší, než se zdá

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V potravinové skříni se mohou objevit škůdci i hmyz z ničeho nic, aniž byste si prvních náznaků stačili brzy všimnout. Rázem jsou všechny suroviny znehodnocené a vy budete nuceni je vyházet. Jak se účinně a jednou pro vždy všech škůdců zbavit.

Škůdci, můry, červy i mravenci. Tento hmyz může zničit vaší kuchyň

Pro zdraví člověka jsou všichni tyto škůdci velmi nebezpeční, zejména ve chvíli, kdy si napadených surovin nevšimnete a použijete je pro vaření nebo dokonce jako ingredience do nevařených pokrmů. Mohou vyvolat nejrůznější alergické reakce, ale také dokonce záchvaty či různé otravy a nemoci. Nejvíce hmyz a škůdci napadají:

  • mouky a cukry
  • obiloviny a těstoviny
  • brambory a cibule
  • nejrůznější uskladněné ovoce

Většinu škůdců si přinesete už z obchodu

V drtivé většině škůdců, kteří parazitují na vašem uskladněném jídle, jsou původem již z obchodu. Přinesete si je na obilovinách nebo moukách. Aby jste se vyhnuli dalšímu rozmnožování škůdců a přemístění hmyzu na další suroviny, určitě je dobré si suroviny přendat do jiných nádob. Ve chvíli, kdy si nové suroviny přinesete domů, je nejlepší je ihned přesypat do čistých suchých nádob. Nejlepší jsou skleněné nádoby s těsnícím víkem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co dělat, když se škůdce přesto do potravin dostane?

Pokud přece jen dojde k této malé katastrofě a ve vaší potravinové skříni se rozmnoží škůdci, můry či červy, je potřeba nejdříve zjistit, o jaký druh škůdců se jedná. Poté je třeba hned začít pracovat na jejich odstranění.

Proti moučným červům, kteří jsou vůbec nejrozšířenějšími škůdci v českých kuchyních, vám pomůže přendání mouky do čistých uzavíratelných nádob a rozmístění stroužků česneku či bobkových listů na policích v potravinové skříni. Nikdy nenechávejte mouku v otevřených papírových sáčcích, ve kterých ji přinesete domů z obchodu. Stejné opatření udělejte i u dalších možných škůdců.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mezi základní opatření, jak s potravinami zacházet pro snížení rizik nákazy od hmyzu, jsou následující. Balené cereálie vložte na dvě hodiny do mrazničky, jedině tak se vyhnete možným škůdcům. U fazolí je možné je úplně ponořit do vody po dobu 10 minut. Larvy a brouci vyplavou, odstraňte je, čisté fazole osušte a opět vložte do nádoby.

Tou nejlepší preventivní technikou je však věčně čistá kuchyň. Nepodceňujte častou dezinfekci poliv a mytí všech skříněk. Jedině tak můžete hmyz včas objevit a zbavit se ho.