Matná nebo lesklá strana alobalu? Obě mají rozdílné využití. Použijte je při pečení správně, jinak si pokrmy úplně zkazíte

                   

V této době snad neexistuje domácnost, v níž byste nenašli alobal. I přes to, že je tento skvělý vynález mezi námi již přes 100 let, ne každý z nás si všiml, že má dvě strany, na povrchu lesklou a vespod zase matnou. Každá z nich má odlišné vlastnosti, na které bychom měli brát zřetel, když tuto hliníkovou fólii používáme.

Žádná tekutina se nedostane skrz

Český název alobalu je odvozený od chemické zkratky hliníku (Al) a ve 20. letech nahradil méně kvalitní cínovou fólii zvanou staniol. Je využíván zejména pro balení potravin, a to z toho důvodu, že má schopnost udržet teplo, nepropouští tekutiny ani mastnotu a nezanechává na zabaleném jídle žádnou pachuť.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Zabalte své jídlo správně

Důležitost odlišných vlastností stran alobalu nastává, když ho chceme využít při pečení. Ta lesklá totiž odráží teplo a matná ho propouští. Dejte tedy pozor na to, aby první z nich směřovala k jídlu. Pokud byste tak neučinili, váš pokrm, např. zapékané brambory, by v troubě strávil hodně dlouhou dobu, než by byl hotový.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pokud je vaše jídlo hotové a vy ho potřebujete udržet co nejdéle teplé, zabalte ho do alobalu matnou stranou dovnitř. Tento způsob balení v hliníkové fólii také pomáhá, když potraviny vyjmuté z ledničky chcete ochránit před okolní teplotou, a zabránit tak jejich zkažení.

Pomůže vám i na zahradě

Alobal využijete i jinde než v kuchyni.

  1. Pokud ho nastříháte na proužky a vložíte do zeminy, dokonale odpudíte všechny škůdce.
  2. Jestliže kousek propícháte a vložíte na dno květináče lesklou stranou ven, dopřejete dostatečné teplo klíčícím semenům.
  3. Můžete ho použít k nabroušení vašich nožů nebo nůžek.
  4. Díky zabalení banánové stopky do hliníkové fólie a následnému umístění do lednice můžete prodloužit trvanlivost tohoto ovoce.

A co vy? Používáte alobal správně?

Alobal dokáže zbavit vaše oblečení statické elektřiny. Stačí, když ho zmuchláte!
Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články