Správné skladování mrkve, aby nehnila a vydržela až do jara

                   

Mrkev se lehce pěstuje, je plná vitamínů a při dobrém uskladnění vydrží dlouho, což z ní dělá stálici českých zahrádek. Pro dlouhodobé uskladnění je zásadní, aby mrkev měla dostatek vlhkosti, jinak zgumovatí a uschne. Důležité: Při přípravě zeleniny pro skladování ve sklepě ji ponechejte v téměř takovém stavu, v jakém byla v době sklizně. Odstřihněte listy, ale všechny ostatní kořeny zachovejte nedotčené, odstraňte velké nánosy půdy, ale přirozenou vrstvu ponechejte.

Skladujeme mrkev ve sklepě: potřebujeme bedny, písek a chlad

Mrkev opatrně vykopejte, očistěte od nečistot a pečlivě zkontrolujte, zda nevykazuje praskliny a poškození. Zastřihněte nať (ale kořeny ponechejte). Přebranou a suchou mrkev můžete začít ukládat. Sklep poskytuje dokonalou kombinaci vysoké vlhkosti a nízké teploty, díky níž plodiny vydrží téměř bezvadné a s velmi malou kazivostí. Mrkev vyžaduje vlhkost mezi 90 a 95 % a příznivá teplota skladování by měla být -2 plus +2 stupně. Základní a nejjednodušší způsob skladování mrkve je v krabicích s pískem. Můžete ji pískem zasypat nebo do něj „nasázet“. Další způsoby uchovávání mrkve:

  • Můžete ji zasypat pilinami z jehličnatých stromů.
  • Vezměte cibulovou slupku a smíchejte ji s mrkví. Poté vložte do pytlů, aby mrkev nehnila.
  • Smíchejte křídu a písek, poté mrkev naskládejte do vrstev a posypte ji touto směsí.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Nemáte sklep ani jiné chladné místo? A co takhle lednička a mrazák?

I pro uchovávání mrkve v lednici platí, že klíčem je minimalizovat ztrátu vlhkosti a zároveň udržovat kořeny v chladu a suchu. Vršky (listy a stonky) odstraňte ihned po sklizni. Kořeny uzavřete do zipových sáčků a uložte do přihrádky na zeleninu. Tato metoda udrží mrkev křupavou a s minimálními ztrátami živin po dobu 10 dnů nebo déle. Před skladováním v mrazáku doporučujeme očistěnou a nakrájenou mrkev cca 5 minut povařit a pak rychle ochladit ve studené vodě, zlepší se tak chuťové vlastnosti i textura. Mrkev osušte a mrazte v sáčcích či krabičkách. Vydrží asi osm měsíců.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články