Mezi nejoblíbenější a nejčastější ovoce v českých domácnostech rozhodně patří jablka. Dneska se podíváme na to, jak nejlépe sušit nebo skladovat toto chutné ovoce, aby vydrželo stále plné sladké chutě, krásné vůně i zdravého vzhledu.
Usušené ovoce v sobě zanechává všechny vitamíny
Při sušení dbejte na to, abyste použili ty nejlepší jablka, které ve vaší domácnosti máte. Jen tak zaručíte skvělý výsledek plný jablek s velkým počtem vitamínů a skvělé chuti. Před samotným procesem sušení se určitě zaměřte na:
- pečlivé umytí teplou vodou
- pečlivé osušení jablek
- nakrájení na kousky a odstraněné jádro
- natření kousků jednoprocentním solným roztokem
Pro sušení jablek můžete použít speciální sušičku
V mnoha českých domácnostech je sušička na houby či ovoce už samozřejmým pomocníkem. Pokud tedy i vy už sušičku máte doma, pak pro vás i sušení jablek bude jednoduchým receptem. Jestliže ale sušičku nemáte, stejným způsobem můžete využít také pečící troubu.
V plynové či elektrické troubě a nebo v sušičce rozprostřete nakrájená jablka tak, aby nebyla žádná vrstva přes sebe. V teplotě od 55°C do 75°C sušte pozvolna sedm až osm hodin. Plátky jablek otáčejte průběžně po hodině a půl. Dvířka pečící trouby nechte při sušení lehce otevřená.
Jablka můžete sušit také v mikrovlnné troubě. Tam se sice nevejte tolik plátků jako například na plech pečící trouby, ale postup bude velmi podobně jednoduchý. Usušení bude o dost rychlejší, protože v mikrovlnné troubě stačí nechat jablka přibližně 5 minut při výkonu 200 wattů. Na dostatečně široký talíř rozprostřete bavlněný hadřík nebo utěrku. Na utěrku pak rozložte plátky jablek a znovu přikryjte hadříkem či utěrkou.
Tím nejklasičtějším způsobem sušení od historie dodnes je sušení na slunci. Pro sušení na slunci můžete použít síto, na které ovocné plátky rozložíte.
Výsledné usušené jablko by nemělo být lepivé, přitom by mělo zachovat svou pružnost a měkkost.