Vánoční svátky už jsou skoro za dveřmi a to znamená, že je na čase sehnat si pořádného, dobře živeného kapra. Právě tato tučná ryba, společně s bramborovým salátem, je totiž tradičním jídlem pro štědrovečerní večeři. Mnoho z nás však tápe v tom, jak kapříka vybrat, naporcovat nebo dokonce připravit. Zkuste tyto jednoduché rady, které vám v tom pomohou.
Kapra si pořádně prohlédněte
Pokud jste se rozhodli, že váš kapr bude pocházet z kádě umístěné u obchodního centra, dbejte na správný termín nákupu (nejlépe na Štědrý den ráno) a na vlastnosti vybrané ryby, mezi které patří:
- specifická, příjemná vůně (bez náznaku bahna či nemocí),
- kůže bez jakéhokoli poranění,
- ploutve bez poškození,
- lesklé a pevné šupiny,
- růžové žábry se světle červeným nádechem
- a vypouklé, průhledné oči.
Myslete na komfort při převozu
Když si vyberete toho pravého kapra, je třeba jej bezpečně převézt. Zřetel berte zejména na nepříznivý vliv teplotního šoku. Tomu je totiž ryba vystavena, pokud ji neumístíte během převozu do chladícího boxu naplněného vodou. Po příjezdu domů se vyhněte rozšířené fámě o umístění kapříka do vany a rovnou jej zpracujte.
Nachystejte si pořádně naostřený nůž
Dalším krokem je kaprovo bezbolestné usmrcení. Postup je následující:
- Zabalte jej do utěrky a položte na plech či jinou podložku.
- Udeřte jej tupým předmětem do hlavy (nejlépe do prostoru nad jeho očima).
- Ostrým nožem ho řízněte za hlavou, což ho usmrtí.
- Vyčkejte, dokud nedojde k odkrvení.
Poté je na řadě vykuchání. K tomu budete opět potřebovat naostřený nůž. S jeho pomocí proveďte řez od řitního otvoru až k břichu. To otevřete a vyndejte z něj vnitřnosti. Nejdůležitější je rychlé odstranění žlučového váčku, který by při protržení mohl zapříčinit zhořknutí masa. Dále se zbavte hlavy, ploutví a šupin. Pak kapra nařežte na přibližně 2 cm široké podkovy. Ty můžete přes noc nechat namočené v mléce se šťávou z citronu, což je zbaví zápachu rybiny.
Nezapomeňte na bramborový salát
Kapra lze tepelně upravit hned několik způsoby, které nesou názvy:
- “načerno”,
- “namodro”,
- “v trojobalu”.
Rybu můžete před zpracováním v kuchyni také naložit, např. do jogurtu, piva nebo hořčice. Na talíři se pak krásně vyjímá s bramborovým salátem a čtvrtkou či plátkem citronu. Nezapomeňte také na misku pro odkládaní kostí.
Jakým způsobem nejradši připravujete kapra vy?