Když se řekne slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), dost možná se vám vybaví spíše starší název topinambur hlíznatý nebo třeba „židovská brambora“. Dříve byla nazývána jídlem chudých, dnes však víme, že může mít mnoho pozitivních účinků na zdraví. I díky tomu ji, zejména přes zimu, kdy je vitamínů obecně nedostatek, vyhledává stále více lidí. V kuchyni se dá se připravit na mnoho způsobů.
Topinambury a jejich historie
Do Evropy se tato nevšední plodina dostala ze Severní Ameriky, a to někdy na počátku 17. století. Botanicky je topinambur příbuzný spíše se slunečnicemi, chutná však velmi podobně jako brambory. Jen se připravte na to, že je mnohem sladší. Obsahuje řadu cenných látek, jako je například hořčík, vápník, draslík a fosfor nebo vitamíny B1, B2 a C. Je to právě vysoký obsah minerálních látek, kvůli němuž je topinambur tak vyhledáván.
Pokud ho totiž konzumujeme pravidelně, pomáhá díky nim předcházet riziku kardiovaskulárních onemocnění, některým typům rakoviny, obezitě nebo cukrovce. Obsahuje také prospěšnou vlákninu inulin (podobně jako třeba kořen čekanky), který podporuje zdraví a činnost jater, a stará se rovněž o správnou funkčnost sleziny a slinivky břišní. Tělo nepotřebuje ke zpracování inulinu inzulín, takže si topinambur nachází své místo i v jídelníčku diabetiků.
Jak poznat kvalitní topinambur
Po těchto plodech nebývá v obchodech příliš velká poptávka, leckdy proto zůstávají ležet v regálech opravdu dlouho. Před nákupem si tedy zkontrolujte, zda vyhovují všem parametrům jakosti. A co konkrétně si pohlídat? Ujistěte se, že jsou opravdu pěkně čerstvé, masité a šťavnaté. Povrch nesmí být vrásčitý, s nazelenalým nádechem ani známkami plísně. Takový topinambur už má to nejlepší za sebou, a mohou dokonce obsahovat škodlivé toxiny.
Zpracování topinamburů v kuchyni
Topinambur je zvenku dost tvrdý, proto se tedy rozhodně vyplatí ho před čištěním nejdříve důkladně vydrhnout malým kartáčkem a zbytek slupky spíše okrájet než oloupat. Na vzduchu se však velmi rychle odbarvuje a ztrácí cenné látky, proto je vhodné ho připravovat bezprostředně před použitím nebo ho ihned po oloupání ponořit do vody. A jak topinambur používat v kuchyni? Lze ho uvařit a rozmačkat na kaši nebo z něj připravit pyré. Hodí se do omáček, salátů a polévek.
Ale nemusí být vždy uvařený, dá se konzumovat i syrový. Z jeho šťávy pak můžete jako bonus připravit opravdu lahodné smoothie. A co do své jedinečné chuti skvěle ladí s ostatní zeleninou. Chcete rychlý recept? Nakrájený topinambur rozložte na plech, pokapejte ho olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Nakonec ho vložte do trouby. Bude hotový za 10 až 15 minut. Pak už ho stačí jen servírovat.
Oblíbili jste si v kuchyni topinambur, nebo si cestu k němu ještě hledáte?