Trouba na pečení jako nová. Tipy, jak ji vyčistit bez chemie

                   

Pokud rádi pečete koláče, nebo jiné chutné pokrmy, bude vaše trouba nejspíš vyžadovat pravidelnou údržbu. Na jejím vnitřním i vnějším povrchu se totiž může usazovat mastnota, která může přisychat a za delší čas je obtížné ji odstranit. Poradíme vám, jak tukové částice snadno a rychle vyčistit bez chemických prostředků.

Praktické tipy na čistění trouby bez chemických prostředků

Na odstranění mastnoty vyzkoušejte následující metody:

  • Pěna na holení: věřte nebo ne, i obyčejná pěna na holení dokáže zázraky. Stačí ji nanést na mastný povrch trouby, nechat působit alespoň dvě hodiny a poté setřít navlhčenou houbičkou ve vodě.
  • Citron: ten vymačkejte do misky s teplou vodou, přidejte i dužinu a vložte do trouby. Zde nechte vypařovat zhruba půl hodiny při střední teplotě. Pozor však na to, aby byla miska žáruvzdorná. Citronová voda tuky rozpustí a půjdou dobře setřít. Také troubu příjemně provoní.
  • Jedlá soda a ocet: z obou ingrediencí si vytvořte pastu a tu naneste na mastné oblasti trouby, pak jen nechte působit několik hodin a setřete vlhkým hadrem.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Tipy na závěr: Jak jinak použít pěnu na holení?

Vraťme se však k pěně na holení, která taktéž pomůže s nečistotami v troubě. Tento produkt totiž pomůže i v mnoha jiných ohledech. Pěnu na holení lze použít i proti zamlžování skel, a to platí jak u brýlí, tak u oken a zrcadel. Stačí nanést na povrch tenkou vrstvu pěny a rozleštit ji do ztracena. A pára nebude mít šanci. Trápí vás snad nevzhledné skvrny v kuchyňském dřezu? I v tomto případě pomůže pěna na holení. Naneste ji na znečistěné oblasti ve dřezu a po čtvrt hodině setřete a omyjte. Dřez se bude krásně lesknout. A v neposlední řadě pěna na holení zbaví skřípotu vaše vstupní dveře. Naneste trochu hmoty na panty, nechte působit deset minut, a nakonec pěnu setřete hadříkem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články